StoryEditor

Šok z terorizmu môže viesť ku koncu eurozóny

12.01.2015, 11:54

Francúzsko je v šoku, na jej demokraciu zaútočili krvilační teroristi. O život prišli novinári a policajti, ktorí ich chránili. Na Západ dorazila nová forma terorizmu a verejnosť bude stále viac požadovať, aby vlády dostali situáciu pod kontrolu. Bude chcieť, aby sa násilníkom dostalo nemilosrdného trestu a boli prijaté opatrenia, ktoré zabránia ďalším útokom. Vo Francúzsku sa môže prejaviť aj negatívny dopad na ekonomiku, určite sa bude týkať spotrebiteľskej dôvery.

Avšak ani teroristické útoky v USA z 11. septembra, ktoré viedli k uzavretiu akciového trhu, nakoniec nemali na HDP veľký vplyv Stratený rast bol rýchlo dohnaný a skutočný ekonomický význam mala následná politická reakcia sveta na Spojené štáty. To isté sa môže stať vo Francúzsku v prípade, že terorizmus zmení verejnú mienku a zvýši popularitu extrémistických strán. Národný front Marine Le Penovej a jej škaredá zmes demagogického populizmu si počína až hrozivo dobre a aktivuje voliča zo strany extrémnej pravice aj ľavice. Jej strana sa stavia negatívne k bohatým ľuďom, k veľkým firmám, i k cudzincom. Protestuje proti globalizácii, vrátane voľného obchodu a imigrácie.

Pozíciu Národného frontu ukážu regionálne voľby naplánované na marec. Ak hlavné politické strany nenájdu spôsob, ako na novú situáciu reagovať, môže dôjsť aj k tomu, že Le Penová zvíťazí. Potom by išlo o jasnú známku toho, že EÚ a euro končí. Politička totiž sľúbila, že Francúzsko odíde z EÚ i eurozóny. Odchod by pritom prebiehal tým najhorším možným spôsobom. Teoreticky by mohlo dôjsť k rozumnému rozchodu krajín spojených v oboch úniách. Le Penová ale sleduje agresívnu a protekcionistickú politiku a jej výsledkom by nebol obchodný blok či iné zmysluplné zoskupenia, ale deštruktívna kríza. Išlo by tak o rozdelenie, ktoré je veľmi vzdialené myšlienke Britov a následný šok by sa dal porovnať s vytvorením obchodných bariér počas Veľkej depresie.

Francúzsko trpí dlhodobo neadekvátnou ekonomickou politikou. Množstvo voličov je tak stále viac naklonených extrémistickým stranám. Ekonomika minulý rok pravdepodobne rástla len o 0,4%, tento rok bude rast v najlepšom prípade anemický. Verejné výdavky v pomere k HDP ale ďalej rastú a v minulom roku dosiahli pätnásťmesačné maximá.

Veľké množstvo zdrojov je tak alokované vládou, a to na základe politických priorít a nakupovania hlasov voličov, nie na základe spotrebiteľských preferencií. Bujnejú zlé projekty, klesá produktivita, netvoria sa nové pracovné miesta. Minister Emmanuel Macrona síce presadil reformy na ponukovej strane ekonomiky, dostatočné ale nie sú. Rast nezamestnanosti tak stále zvyšuje popularitu Le Penovej. K tomu sa pridáva stagnácia, vysoká zločinnosť, nekompetentné ekonomické vedenie a tiež radikalizovaní a do spoločnosti zle začlenení imigranti. Dúfajme, že si Francúzsko svoje problémy vyrieši skôr, než bude neskoro.

Autorom je Allister Heath.

01 - Modified: 2007-02-13 06:59:00 - Feat.: 0 - Title: Severokórejské rokovania dospeli k predbežnej dohode
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:02