StoryEditor

Faraón či Habsburgovci. Títo boli "Hitlerom" pred Hitlerom

03.09.2014, 14:11
Autor:
Noah SmithNoah Smith

V dnešnej dobe sa ako tradičný príklad zlých ľudí uvádza Hitler a nacisti. Pred Hitlerom slúžil pre takéto príležitosti faraón. Prečo vtedy ľudia nepoužívali niekoho konkrétneho z reálneho života? Pretože neboli médiá. Ľudia väčšinou iba čítali knihy a tou zďaleka najčítanejšia bola Biblia (hovoríme o dobe pred Pánom prsteňov). Keby ale ľudia mali fotografie a telegrafy v šestnástom a sedemnástom storočí, najväčšími záporákmi by možno boli španielski Habsburgovci. Áno, aj počiatok modernej éry mal svojich nacistov. Ale ľudia, ktorí ich teror trpeli, nevedeli, ako zlí skutočne sú.

Habsburgovci sú najznámejšou európskou dynastiou a v Španielsku vládli v rokoch 1516-1700. Potom sa španielska kráľovská koruna presunula k Bourbonovcom a kráľovstvo sa stalo k ľuďom priateľskejšie. Habsburgovci sa presunuli do Rakúska a aj oni sa viac otvorili potrebám ľudu. Prečo ich ale počas ich vlády v Španielsku prirovnávať k nacistom? Predovšetkým to boli globálni dobyvatelia, ktorí vládli krajine, "nad ktorou slnko nikdy nezapadá." Išlo o obrovské územie v Európe, Južnej Amerike, Ázii a Afrike. Podobne ako nacisti expandovali všetkými možnými smermi a zaberali územia v Taliansku, Afrike i Holandsku.

Španielska vláda bola neuveriteľne brutálna vo vzťahu k pôvodným obyvateľom dobytých území. Zabíjala ich, zotročovala a terorizovala. V daný časový okamih vždy prebiehalo niekoľko vojen, ktoré sa držali zabehnutej metódy: "vydrancovať a spáliť." Zúrivé španielske nájazdy boli dobre známe najmä v Holandsku. Španielski Habsburgovci sa pritom držali verzie katolicizmu, ktorej je dnes asi najbližšie islamský radikalizmus ISIS. Habsburgovci nezačali s inkvizíciou, ale podporili ju a rozšírili. Výsledkom bolo masové mučenia a popravy. Pápež s takýmto postupom nesúhlasil a počas tridsaťročnej vojny sa spojil s Francúzmi.

Hitler si nakoniec znepriatelil celý svet a bol porazený. Podobne Habsburgovci nakoniec vyprovokovali celý zvyšok Európy k tomu, aby sa otočil proti nim. Počas tridsaťročnej vojny bojovali proti spojeným silám protestantov a katolíckeho Francúzska. Zabitých bolo osem miliónov ľudí a Španielsko nakoniec utrpelo porážku, ku ktorej prispeli aj samotní Španieli, ktorí už mali hrôzovlády dosť. Habsburgovci sa ešte niekoľko desaťročí držali pri moci, nakoniec ich ale nahradili miernejší Bourbonovci.

Je pravda, že mnoho ďalších krajín sa dopúšťalo zverstiev, ale aj nacistov môžeme porovnávať so Stalinom, Mussolinim, Francom, Kimom Il Sungom a ďalšími. Habsburgovci sa im podobajú hlavne preto, že mali veľkú moc a spočiatku boli úspešní. A tým, že nakoniec vyprovokovali všetkých okolo, aby sa proti nim postavili. Najznámejšími negatívnymi postavami sa nestali len preto, že nikto nemohol robiť fotky mŕtvych Inkov a obetí inkvizície.

01 - Modified: 2006-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Termínovník
01 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Marie Klangová: Keby som im vravela, čo chcú počuť, ubili by ma, tak som hovorila hlúposti a nechali ma žiť 02 - Modified: 2023-11-09 12:34:29 - Feat.: - Title: Keď sa Hitler prvý raz pokúsil uchopiť moc. Pokus o prevrat mu nevyšiel, mohol pri ňom dokonca prísť o život 03 - Modified: 2023-09-23 08:30:00 - Feat.: - Title: Legendárny šprintér Jesse Owens. Najprv prekazil plán Hitlerovi, potom ho ponížil americký prezident 04 - Modified: 2023-09-14 08:10:00 - Feat.: - Title: Keď sa Hitler prestal iba vyhrážať: Teror henleinovských ordnerov si v pohraničí vyžiadal desiatky obetí 05 - Modified: 2023-08-03 10:17:03 - Feat.: - Title: Pobite ich, to peklo musí zhorieť! Vzbura väzňov v Treblinke urýchlila likvidáciu nacistického tábora smrti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:36