StoryEditor

Európa sa sťahuje do USA. Môžu za to ceny plynu

06.04.2013, 10:00
Nízke ceny zemného plynu robia Spojené štáty čoraz atraktívnejšie pre európske firmy.

Chemický gigant BASF, ktorý je klenotom nemeckej ekonomiky už viac ako storočie, chce postupne presúvať svoje továrne do zámoria. Dôvodom sú nízke ceny zemného plynu, ktoré robia Spojené štáty stále atraktívnejšie pre európske spoločnosti, ktorých závody sú energeticky veľmi náročné a výroba sa im s relatívne vysokou cenou plynu v Európe predražuje.

Nemecká chemička sa rozhodla expandovať do USA s cieľom znížiť svoje náklady v podobe využívania lacnejšieho zemného plynu, ktorý sa využíva v jej závodoch jednak ako surovina, ale aj ako zdroj energie na tvorbu elektriny. Spoločnosť si je vedomá, že tým môže ohroziť zamestnanosť v danom regióne, no z ich pohľadu ide o ekonomické rozhodnutie, ktoré môže priniesť efektívnejšiu výrobu a tým priniesť svoje produkty zákazníkom za lepšie ceny. Okrem spoločnosti BASF už avizovali plány investovať v USA napríklad aj rakúsky výrobca ocele Voestalpine alebo medzinárodný ropný koncern Royal Dutch Shell.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Hrozí krajinám s veľkým bankovým sektorom osud Cypru?

Barclays neverí euru kvôli slabej ekonomike

Chladná jar zachraňuje Gazprom

Je preto možné predpokladať, že tento trend bude pokračovať a zemný plyn bude prilákavať čoraz viac spoločností, ktoré sú už unavené z politiky drahých zelených energií na starom kontinente a lacnejší plyn im môže priniesť výraznú úsporu nákladov. Zástupcovia spoločnosti BASF sa tiež vyjadrili, že pokiaľ Európa neumožní využívať aj také technológie ako je hydraulický fracking, čoraz viac podnikov, ktoré majú veľkú spotrebu zemného plynu bude presúvať svoje závody za Atlantický oceán.

Rozdiely v cenách zemného plynu medzi Európu a USA sa začali prejavovať v už roku 2007. Po bridlicovom boome s využitím technológie frackingu sa tento rozdiel ešte zväčšil a cena severoamerického plynu sa dostala na jednu štvrtinu z európskej ceny. Väčšina analytikov odhaduje, že cena zemného plynu v USA zostane na nízkych úrovniach a môže tak zabezpečiť prísun priemyselnej výroby vďaka lacnej elektrine.

Zdroj: World Bank Commodity Markets

Medzinárodná energetická agentúra IEA predpokladá, že USA sa do roku 2015 stane najväčším producentom zemného plynu na svete, čím predbehne aj Rusko, ktoré zásobuje svojím plynom veľkú časť Európy.

Pre pomerne vysokú cenu zemného plynu v Európe rastie využitie uhlia ako zdroja energie, ktoré je síce lacnejšie, no znečisťuje viac životné prostredie a existujú tak snahy z Európskej únii na obmedzenie jeho využitia. Je preto len otázkou času, kedy aj Európa začne vyvíjať úsilie na ťažbu zemného plynu z bridlíc s technológiami, ktoré doteraz odmietala.

(Zdroje: The Washington Post, Atlantic Council)

Katarína Obická

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:37