StoryEditor

Úspešní investori radia: držte sa stratégie, aj keď sa vám nedarí

28.01.2015, 13:22

V roku 2014 sa asi 88 percent vzájomných fondov nepodarilo prekonať ich benchmark. Fanúšikovia pasívnych fondov tak oslavovali. Nájde sa ale aj pár fondov, ktoré index prekonali. Patrí medzi ne Glenmede Large Cap Growth Fund, ktorý zvíťazil v rebríčku návratnosti zostavovanom vo Wall Street Journal. Vladimir de Vassal, ktorý má v tomto fonde na starosti kvantitatívny výskum, k tomu poznamenáva: "Po roku 2009 prišla veľká rally na tie najrizikovejšie tituly, čo nám nehralo do kariet." V roku 2014 si ale fond pripísal 20 percent, čo je o šesť percentuálnych bodov viac, než predstavovala návratnosť indexu S&P 500. Na druhom mieste spomínaného rebríčka skončil PNC Large Cap Growth s návratnosťou vo výške 19,5%.

Doug Roman, ktorý pre PNC Large Cap Growth Fund pracuje, k vývoju na trhoch hovorí: "Akcie veľkých spoločností boli jednou z najzložitejších oblastí a bolo u nich veľmi ťažké dosiahnuť vyššiu návratnosť, než má celý index. Naša stratégia ale fungovala, pretože kladieme dôraz na revízie ziskov, ku ktorým spoločnosti prikročili. V roku 2013 bola návratnosť generovaná najmä rastom valuačných násobkov. V roku 2014 sa ale situácia obrátila, a to bola príležitosť pre investorov, ktorí sa zameriavajú na zisky firiem a najmä na pozitívne prekvapenia v tejto oblasti."

De Vassal zase tvrdí, že najlepšie je zamerať sa na nízku valuáciu, silný trend ziskov a nízky pomer ceny akcie a voľného cash flow. "Ak je viac ako 50-percentná pravdepodobnosť negatívneho prekvapenia zo zverejňovaných ziskov, akcií sa zbavíme. Preto máme v nášom portfóliu menej negatívnych prekvapení, ako sa ich objavuje v celom indexe," hovorí investor. Jeho fondu ale bezpochyby pomohlo pár výnimočných stávok, ako je napríklad Apple.

"Ak bol niekto pri tejto akcii podhodnotený, mal smolu," spomína de Vassal, zároveň však varuje pred prílišným rizikom spojeným s viazaním sa na jednu konkrétnu spoločnosť. Jeho fond je tak "chronicky podhodnotený pri tituloch, ako je Apple, či ďalšie obrovské spoločnosti." Namiesto toho sa snaží pridať do portfólia firmy, ktoré s ich podnikaním nejako súvisia. V prípade spoločnosti Apple to je napríklad firma Skyworks Solutions, ktorá vyrába niektoré kľúčové komponenty pre mobilné telefóny či tablety. Ďalšími výbornými zásahmi sú pre fond firmy Amgen, Facebook a Home Depot, ktoré ťažia z oživenia v spotrebiteľskom sektore.

Skyworks nájdeme aj v portfóliu Romana, ktorý ju považuje za akciu, ktorá je pre jeho fond typická. Vyznačuje sa silnou koreláciou medzi rastom ziskov a pohybom ceny akcie a tento faktor vedie investičný tím z PNC Large Cap Growth Fund aj k záujmu o niektoré aerolinky (Southwest Airlines a Delta Air Lines) alebo akcie ako Home Depot, Foot Locker Inc. a Hanesbrands. Kľúčová je pri ich investovaní disciplína - sú to vyhľadávané spoločnosti so zlepšujúcou sa ziskovosťou, eliminované sú ale tie, ktorým zisky rastú len vďaka krátkodobým trendom či kreatívnemu účtovníctvu. Roman tvrdí, že neúspech je u aktívnych investorov daný predovšetkým tým, že nemajú disciplínu a nedržia sa svojej stratégie v čase, keď sa im práve nedarí.

01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:05