StoryEditor

Amerika zrazí Rusko na kolená. Kolaps príde do šiestich mesiacov

30.07.2014, 16:37
Podľa profesora americkej univerzity je ekonomická sila USA dostatočné veľká na to, aby Rusko veľmi rýchlo pocítilo dôsledky svojich krokov.

Spojené štáty majú dosť síl na to, aby zrazili Rusko na kolená. Dôvodom je ich moc nad svetovým bankovým systémom. Richard Christopher Granville z Trusted Sources sa domnieva, že už pred leteckou katastrofou nad Ukrajinou došlo k "prekročeniu Rubikonu".

Spojené štáty totiž v podstate odrezali ruskú energetickú trojku Rosneft, Novatek a Gazprombank od medzinárodných financií. Granville k tomu dodáva: "Američania môžu Rusko dusiť sami, pretože žiadna významnejšia západná či európska banka nebude so Spojenými štátmi bojovať potom, čo BNP Paribas dostala obrovskú pokutu. Spojené štáty doteraz brzdil možný spor s Európou, pretože práve na ňu by doľahla väčšina protiopatrení zo strany Ruska. Po poslednej tragédii už idú ale tieto obavy stranou."

Bývalý ruský premiér Michail Kasjanov pre Bloomberg uviedol, že posilnenie sankcií voči finančnému sektoru by do šiestich mesiacov spôsobilo kolaps ruskej ekonomiky. Rusko síce môže napáchať škody svojimi odvetnými krokmi, efekt by ale bol asymetrický. Veľkosť ruskej ekonomiky zodpovedá ekonomike Kalifornie. Kremeľ môže použiť ako páku dodávky plynu, ale to by sa obrátilo proti ruskej ekonomike. V tomto ročnom období by navyše takýto krok nebol príliš efektívny.

Profesor Alan Riley z City University uvádza, že nedostatok plynu môže byť v prípade potreby nahradený uhoľnými elektrárňami, ktoré sú teraz nevyužité. Zabralo by to podľa neho niekoľko mesiacov. "Nebezpečenstvo tkvie v tom, aby sme na Rusko neudreli príliš tvrdo. Kolaps celej jeho ekonomiky si nepraje nikto," dodáva ale Riley. Európa zostáva ohľadom sankcií rozdelená, niektorí sa domnievajú, že ohrozili krehké ekonomické oživenie.

David Cameron volá po tvrdých opatreniach, José Manuel García-Margallo zase odmieta Rusko kritizovať. Angela Merkelová sa o ďalších sankciách nezmieňuje a Francúzsko sa odmieta vzdať predaja lodí Mistral za 1,2 miliardy eur. Cameron to komentuje tak, že v jeho krajine by vykonanie takéhoto obchodu bolo nemysliteľné. Z USA však zaznievajú hlasy, že táto krajina začne čoskoro používať protiteroristické zákony k tomu, aby odstrihli významné ruské spoločnosti od financií. V extrémnom scenári by tak museli všetky ruské energetické firmy používať len hotovosť, pretože žiadna významná banka by im neposkytla transakčné služby. Kľúčovou otázkou by potom bolo to, či by Rusku na pomoc s financovaním nepomohla Čína. Granville sa však domnieva, že ak by sa ukázalo, že Putin má podiel na zostrelení ázijského lietadla, Čína mu žiadnu pomoc neposkytne.

Autorom je Shaomin Li z International Business at Old Dominion University.

Zdroje: VOX, WSJ, FT/beyondBrics

01 - Modified: 2006-08-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Németh bude konečne hrať, mieri do Nemecka
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:03