StoryEditor

Zlé úvery a žiadna práca. Chorvátsko mieri na grécku cestu

16.02.2015, 23:00

V európskej politike dochádza k veľkým posunom, súvisia hlavne s výsledkom gréckych volieb. Teraz sa ale začína hovoriť o škrtaní dlhov v ďalšej slnečnej krajine na juhovýchode Európy. "Čerstvý začiatok" je meno iniciatívy chorvátskej vlády, ktorej cieľom by malo byť zníženie dlhov najchudobnejších občanov tejto krajiny. Tí ju určite uvítajú, ale nezdá sa, že by tento krok mal mať výraznejší stimulačný efekt. Skôr to vyzerá na volebný trik nepopulárnej vlády. Firmy sa tohto plánu príliš neobávajú, v dlhšom období môžu byť jeho náklady skôr presunuté na iných dlžníkov alebo daňovníkov.

Celý plán sa konkrétne týka asi 60 000 ľudí a je obmedzený iba na tých, ktorí majú svoje účty zablokované viac ako jeden rok. Ich príjmy musia byť nižšie ako 1 250 kún mesačne a celkovo nesmie dlhovať viac ako 35 000 kún, bankám a telekomunikačným spoločnostiam potom nesmie dlhovať viac ako 10 000 kún a vládnym inštitúciám viac než 25 000 kún. Tiež nesmú mať žiadne úspory a druhý dom. Odhaduje sa, že celkové náklady programu dosiahnu až 2,1 miliardy kún. Dlhy teda budú odpísané hlavnými bankami, telekomunikačnými spoločnosťami, podnikmi verejných služieb a vládnymi inštitúciami. Vláda náklady hradiť nebude, straty budú realizovať veritelia. Tomislav Bajic z InterCapital Securities odhaduje, že 30% dlhov je voči súkromnému sektoru.

Chorvátska ekonomika je na tom zle, od roku 2008 buď stagnuje či klesá. Tento rok sa čaká ďalší pokles. Zlé úvery prudko rastú, rad firiem a domácností nemá k úverom vôbec prístup. "Čerstvý začiatok" býva porovnávaný so snahami gréckej vlády a s protestami proti fiškálnemu uťahovaniu v Španielsku. Pomôže ale chorvátsky plán ekonomike? Podľa odhadov ani nie, pretože sa bude týkať iba malej a chudobnej skupiny ľudí. Väčšina veriteľov pritom svoje straty už vo svojich súvahách odrazila. Michael O'Leary-Collins zo spoločnosti Greenhouse Capital, ktorá podniká aj v Chorvátsku, k tomu uvádza: "Pre jednotlivcov to bude úľava a tí budú veľmi vďační. V tomto zmysle je to dobre mienená vec. Ale čo sa týka celkovej spotreby, nič sa nezmení. "

Asi najzaujímavejším aspektom na celej veci je jej načasovanie. Jednak s ohľadom na vývoj v Grécku a potom tiež ohľadom volieb v samotnom Chorvátsku. Tie sú naplánované na koniec roka a vláda sa obáva rastúcej popularity opozície. Opozičné HDZ hovorí v súvislosti s plánom o tom, že "každá vláda by po dlhej recesii mala pomáhať svojim občanom". Kľúčom by ale podľa jej zástupcov mal byť ekonomický rast založený na lepšom podnikateľskom klímy, investíciách a reformách verejného sektora.

Najlepšie celú vec vystihuje vyhlásenie jedného človeka, ktorý sa bude môcť zbaviť svojich dlhov: "Nepotrebujeme mazanie dlhov, ale zamestnanie!" Pravicová HDZ sa teší rastúcej popularite hlavne vďaka tomu, že sa vláde nedarí zlepšiť hlboké ekonomické problémy. "Čerstvý začiatok" na tom asi veľa nezmení, môže dokonca nahnevať tých, ktorí v jeho rámci pomoc nezískajú. Na druhej strane ide o symbolický krok, ktorý budí sympatie aj za hranicami Chorvátska.

Autorom je Andrew MacDowall.

Zdroj: BeyonBrics

01 - Modified: 2007-03-16 06:16:45 - Feat.: 0 - Title: Z výfuku ide namiesto splodín len voda
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 04 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:14