StoryEditor

Zabíja a ničí ekonomiku. Ebola môže spustiť ďalšiu krízu

19.10.2014, 00:00
Šírenie Eboly mimo Afriku bude mať okrem zmarených životov aj ekonomické následky. Môže odštartovať ďalšiu globálnu krízu.

V tom najhoršom scenári, teda v prípade, že by sa Ebola preniesla do západných krajín, by sme mohli hovoriť o ďalšej globálnej recesii. Tieto krajiny boli doteraz nepochopiteľne pomalé vo svojej reakcii na túto hrozbu, ktorá nikdy nebola iba africkým problémom. Od začiatku išlo o hrozbu globálnu, ktorá vyžadovala medzinárodné kroky. Príčinou nie je len spolucítenie, ale aj naše vlastné záujmy. Mohlo by sa zdať, že ich vymenovanie je v súčasnej situácii necitlivé. Pokiaľ ale pomôže v boji s touto chorobou, svoju úlohu splní.

Z histórie vieme, že pandémie môžu mať veľké ekonomické dopady. Väčšinou to nesúvisí priamo s danou chorobou, rozhodujúcu úlohu hrá zmena nášho správania. To je už teraz zrejmé na cestovnom ruchu a prerušených obchodoch, o vplyve na krehké africké hospodárstva nehovoriac. Akcie leteckých spoločností klesajú. Čím dlhšie budeme čakať s reakciou vykonanou na medzinárodnej úrovni, tým drahšie nakoniec potrebné kroky budú. Ide o prípad, kedy relatívne malé investície do afrického zdravotného systému a infraštruktúry môžu usporiť obrovské náklady v budúcnosti. Len zriedka sú argumenty pre zahraničnú pomoc tak pádne ako tu.

Svetová banka je teraz takmer úplne marginalizovaná inštitúcia a súčasný vývoj by jej mohol vrátiť dôležitosť. Táto inštitúcia prechádza v súčasnosti reštrukturalizáciou a netreba rozoberať, že jej zamestnanci protestujú. Zvykli si na tučné nedanené odmeny. Vedenie banky tak napríklad čelí výčitkám, že úspormi núti zamestnancov lietať v čase, keď sú zvyknutí raňajkovať. Také utrpenie je pre nich evidentne niečo nevídaného. Čo je pri inštitúcii, ktorá sa má zaoberať pomocou najchudobnejším krajinám, mierne povedané kuriózne.

V čase, keď je dostatok financií, je ťažké nájsť pre Svetovú banku dôvod existencie. Teda okrem toho, že slúži ako konečná pre bývalých vysokých vládnych činiteľov. Jej súčasné vedenie urobilo veľký pokrok smerom k potrebnej zmene, teraz ale čelí otvorenej vzbure. Sama Svetová banka pritom dnes odhaduje, že negatívne finančné dôsledky Eboly by v priamo zasiahnutých krajinách mohli dosiahnuť 32,6 miliárd dolárov. Toto číslo ale pôjde nevyhnutne nahor v prípade, že budeme naďalej váhať. Jeden odborník na zdravotníctvo z Washingtonu sa dokonca domnieva, že svet čelí najväčšej hrozbe po AIDS.

Zdroj: The Telegraph

01 - Modified: 2006-11-22 07:57:38 - Feat.: 0 - Title: Limuzína, ktorá predbehla dobu
01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:45