StoryEditor

Čína povedie svet k lepšej budúcnosti

12.01.2015, 23:00
Komentár dňa: Priemyselné revolúcie boli vždy revolúciami v energetike. Tentokrát môže trend udať prekvapivo Čína.

Ak má svet zastaviť globálne otepľovanie, musí používať obnoviteľné zdroje energie. Ak sa hľadá ten správny model, môže ním byť prekvapivo Čína. Je totiž široko prehliadaným faktom, že táto krajina prechádza technologickou revolúciou, ktorej výsledkom sú prudký rast efektivity a nové spôsoby využívania obnoviteľných energií. Na Západe sa o čínskej snahe v oblasti obnoviteľných energií často pochybuje. Skepsa sa týka najmä novej dohody medzi USA a Čínou. Prvá krajina sa v nej zaväzuje, že do roku 2025 znížia emisie aspoň o 26 percent. Druhá by mala do roku 2030 zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov zo súčasných 8 percent na 20 percent. Kritici poukazujú napríklad na to, že v Číne vznikne každých desať dní nová uhoľná elektráreň.

International Renewable Energy Association očakáva, že Čína bude musieť investovať do obnoviteľných energií 145 miliárd dolárov ročne. Potom bude schopná rozšíriť kapacity o potrebných 800 - 1 000 GW. V podstate to zodpovedá súčasným kapacitám uhoľných elektrární v Číne či kapacitám celého energetického sektora v USA. Ale aj napriek tomu nejde len o prázdne sľuby. Čínska vláda chápe, že ak má uspokojiť rastúci dopyt po energiách, musí sa vymaniť zo závislosti na uhlí. Významná je aj otázka energetickej bezpečnosti. Ani uhlie, ani plyn jednoducho energetickú budúcnosť Číne nezaistia.

Skeptici tiež nevnímajú to, že stanovené ciele nepredstavujú veľký odklon od už existujúceho trendu. Čína bola v roku 2013 najväčším investorom do obnoviteľných energií, v oblasti solárnej energie predbehla aj Nemecko. Domnievam sa, že práve tento zdroj bude na čele nového technologického pokroku a investícií, ku ktorým v Číne dôjde. Náklady tu idú o 50 percent nižšie ako pred tromi rokmi. Ak bude tento trend pokračovať, dostanú sa náklady podľa môjho názoru na úroveň uhoľných elektrární.

Pozornosť si zaslúžia aj zmeny v oblasti prenosových kapacít. Čína plánuje vytvorenie systému, ktorý prepojí tisíce strešných panelov a ďalších zdrojov, ktoré ležia blízko miesta spotreby elektrickej energie. Ide o drastický odklon od súčasných centralizovaných systémov, ktoré sa spoliehali na obrovské uhoľné elektrárne a prenášali elektrickú energiu na vzdialenosť stoviek aj tisícok kilometrov. Nové siete pomôžu znížiť znečistenie, obmedziť náklady a zvýšiť spoľahlivosť.

Tradičné solárne panely sú tvrdé a ťažké. Teraz sa objavuje nová technológia s ľahkými a flexibilnými panelmi, čím sa rozširuje pole ich uplatnenia. Bude možné ich využívať napríklad na strechách automobilov či v prenosných staniciach. Navyše sú u nich výrazne nižšie náklady na výrobu. Panely sa nakoniec môžu stať súčasťou každého produktu. Ja sa domnievam, že Čína bude v čele tejto revolúcie, pretože má nielen kapacity, ale aj potrebný kapitál, talent a politickú podporu. Každá významná priemyselná revolúcia bola vlastne revolúciou v oblasti energetiky. Najskôr sme začali používať namiesto dreva uhlie. Teraz prechádzame od tradičných fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom. Nepôjde o boj o zdroje, ale o zvládnutie technológií. Domnievam sa, že Čína povedie svet k lepšej a čistejší budúcnosti.

Komentár bol zverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2007-02-13 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko musí znížiť nielen rozpočtový deficit, ale aj dlh
01 - Modified: 2024-05-09 19:11:36 - Feat.: - Title: Srbsko podpísalo s Čínou dohodu o spolupráci v oblasti energetiky. Súčasťou je miliardová investícia 02 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 03 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-30 14:13:44 - Feat.: - Title: Európska zelená energetika má problém. Spoločnosti sa presúvajú do USA 05 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 02:13