StoryEditor

Bubliny sú späť. Británia sa nepoučila

24.10.2013, 00:08
Ceny nehnuteľností v Británii začínajú nebezpečne rásť. Kto bude niesť zodpovednosť za vznikajúcu bublinu? Čítajte komentár dňa na Finwebe.

Minulotýždňové štatistiky vydávané Úradom pre národné štatistiky (ONS) ukázali, že cenový index nehnuteľností vo Veľkej Británii v auguste medziročne stúpol o 3,8% na 185,8 bodov a prekonal tak svoje predkrízové maximum 185,5 bodov z januára 2008. Je teda zrejmé, že ceny nehnuteľností vo Veľkej Británii naozaj rastú, no je to signál, že v krajine vzniká bublina? Názory sú rôzne, najčastejšie sa však analytici odvolávajú na fakt, že rast cien nehnuteľností ťahá hlavne Londýn, v ktorom medziročne ceny vzrástli až o 8,7%, čo je viac ako dvojnásobok oproti regiónom, ktoré rástli najrýchlejšie po Londýne. Tieto dáta potvrdil aj realitný server Rightmove, ktorý uviedol, že od začiatku septembra do októbra vyskočili ceny predajcov v Londýne o 10,2%. Naopak, na severe krajiny ceny skôr klesajú alebo stagnujú.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

 

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk

Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

Britská vláda sa aj napriek tomu pred nedávnom rozhodla zaviesť nové opatrenie, tzv. Help to buy schému. Ide o program, ktorý umožňuje poskytnúť štedré dotácie ľuďom, ktorí nespĺňajú úverové podmienky bánk a vďaka štátnej pomoci si tak môžu kúpiť nehnuteľnosť do 600 tisíc libier. V najbližších mesiacoch sa preto očakáva, že aktivita ľudí s nízkymi kreditným skóre, ktorí sa snažia zadovážiť si vlastnú nehnuteľnosť, bude rásť. Zvýšenú aktivitu avizuje aj Rada hypotekárnych veriteľov (CML), ktorá minulý týždeň uviedla, že úverová aktivita je najsilnejšia za posledných 5 rokov. Zatiaľ čo sa na Britských ostrovoch rozdávajú garancie, v Nemecku naopak vydala Bundesbanka varovanie kvôli hrozbe zvyšovania cien nehnuteľností. Podľa nej sú ceny nehnuteľností v niektorých oblastiach nadhodnotené až o 20%. Oproti Veľkej Británii však realitný trh v Nemecku vyzerá úplne neškodne. Za posledné 3 roky ceny domov a bytov vzrástli plošne len o 8,25%.

Bez ohľadu na nový program britskej vlády, ktorý môže spôsobiť rasť nehnuteľností v budúcnosti, otázkou stále zostáva, čo ženie ceny nehnuteľností za posledné roky, keďže ostatné fundamenty poukazujú len na veľmi mierne oživovanie ekonomiky. Jedným z hlavných dôvodov, podobne ako v USA, je prebiehajúce kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré má za následok oslabovanie libry a stojí tiež za znižovaním úrokových sadzieb. Aj keď centrálna banka nemá priamy dosah na úrokové miery na hypotekárnom trhu, má pod kontrolou medzibankové sadzby. V kombinácii so silnou konkurenciu bánk, ktorá tlačí úrokové sadzby ešte nižšie, sa tak vytvára živná pôda pre realitné bubliny. Táto situácia síce nemusí v najbližšom čase spôsobiť vážnejšie problémy, no ak sa pozrieme na predkrízové roky v USA, môžeme si veľmi ľahko predstaviť, aké následky môže mať takéto správanie. Ako ďaleko to zájde v Británii teda závisí hlavne od rozhodnutia vlády.

Patria Direct SK

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi chcú späť práva na kalašnikovy
01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:12