StoryEditor

Rusi chcú späť práva na kalašnikovy

05.08.2005, 00:00
Rusko každoročne stráca miliardy dolárov v dôsledku nelicencovanej produkcie ľahkých ručných zbraní v zahraničí, uviedol to tento týždeň expert z ruského ministerstva zahraničných vecí Pjotr Litavrin. Podľa neho medzi takýchto výrobcov známych ruských typov zbraní patria najmä ázijské krajiny, ale "aj niektoré štáty strednej a východnej Európy vrátane členov NATO".

Rusko každoročne stráca miliardy dolárov v dôsledku nelicencovanej produkcie ľahkých ručných zbraní v zahraničí, uviedol to tento týždeň expert z ruského ministerstva zahraničných vecí Pjotr Litavrin. Ako uviedla internetová stránka MosNews, podľa Litavrina medzi takýchto výrobcov známych ruských typov zbraní patria najmä ázijské krajiny, ale "aj niektoré štáty strednej a východnej Európy vrátane členov NATO".
V snahe začať problém riešiť Rusko plánuje požiadať o pomoc OSN. Moskva by chcela chrániť duševné vlastníctvo svojich výrobcov na základe iniciatívy OSN proti nelegálnej produkcii a obchodu s ľahkými zbraňami. Svetová organizácia pripravuje na budúci rok konferenciu o nelegálnom obchode so zbraňami a práve na nej by Moskva chcela presadiť otázku ochrany práv duševného vlastníctva.
Rusko, ktoré v časoch ZSSR dodávalo technológie na výrobu svojich zbraní vtedajším spojeneckým štátom v strednej Európe a Ázii zdarma, prišlo v minulom desaťročí o vedúcu pozíciu na trhu ľahkých ručných zbraní, ktorého hodnota sa odhaduje na štyri miliardy dolárov ročne. "Napríklad samopaly kalašnikov zaplavili v minulosti celý svet, pretože v ZSSR sa otázka patentov nikdy neriešila," povedal Litavrin. Ako uviedol, dnes je možné kúpiť kalašnikov za 100 dolárov, pričom legálne vyrobený samopal ruskej produkcie je niekoľkonásobne drahší. "Ak sa v Rusku vyrábajú kópie cédečiek, tak sa to považuje za trestný čin. No ak sa príde na rovnako nelegálnu výrobu zbraní, svetové organizácie sa tvária, že nič nevidia," dodal Litavrin.
Podľa denníka The Moscow Times, ktorý sa odvolal na experta z Centra pre kontrolu zbraní Marata Kenžetajeva, Ruská federácia predá ročne ľahké zbrane za 60 miliónov dolárov. Začiatkom tohto roka sa Moskva dohodla na väčšom kontrakte s Venezuelou, v rámci ktorého dodá juhoamerickej krajine 100-tisíc samopalov kalašnikov za 50 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 23:49