StoryEditor

Akcie, ktoré vám zarobia na dôchodok

02.07.2013, 00:04
Ušetrené peniaze vám na dôchodku nemusia stačiť. Vyriešia to dividendové akcie.

Otváranie nových trhov, rastúca globálna konkurencia, zvyšujúca sa životnú úroveň a dlhší vek dožitia sú trendy, ktoré globálne formujú ekonomické dianie v 21. storočí. Potom, ako sa národy Ázie, Afriky, Latinskej Ameriky, Stredného východu a bývalého sovietskeho zväzu postupne vymanili z osídiel socializmu, cezhraničná ekonomická aktivita od roku 1980 dramaticky stúpla. Tieto krajiny v súčasnosti predstavujú približne 85% celkovej populácie zeme, produkujú sa v nich dve tretiny komodít a tvoria skoro 50% celosvetového produktu. Z nasledujúceho obrázku je zrejmé, že veľká časť populácie sa už dnes bez väčších problémov môže dožiť viac ako 80 rokov, pričom ešte v 50-tych rokoch to bolo aj o polovicu menej. Prirodzeným dôsledkom tohto trendu je aj potreba začať sa zaoberať plánovaním svojho dôchodku skôr ako bolo bežné v minulosti.


div1
Zdroj: United Nations Population Division, April 2011.

Prvým predpokladom na to, aby sme mohli dostávať solídny dôchodok, je príjem. Predvídateľný a pravidelný príjem je teda základom sporenia si na dôchodok. Nedávna štúdia banky HSBC „Budúcnosť dôchodkov“ ukázala, že (celosvetovo) priemerná doba dôchodku trvá 18 rokov, kým priemerné dôchodky vystačia približne len na 10 rokov. V súčasnosti sa až 55% populácie dostatočne (alebo vôbec) nepripravuje na komfortný dôchodok (20% populácie si nešetrí vôbec). Rozširovanie voľného obchodu prinieslo okrem celosvetového rastu životnej úrovne aj omnoho viac potenciálnych investičných príležitostí.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Ako správne odmeňovať vedenie firiem

Prečo v Brazílii horia autá?

Dinosaurus to neprežil, veľké banky musia?

Podľa investičnej spoločnosti BlackRock je investovanie do dividendových akcií jedným z riešení, ako sa zabezpečiť na pohodlný dôchodok. Z ich nedávnej štúdie okrem iného vyplýva, že akcie s vysokým dividendovým výnosom majú tendenciu prekonávať väčšinu ostatných aktív v období nízkeho alebo žiadneho ekonomického rastu (v tejto situácii sa momentálne nachádzame). Podľa spoločnosti BlackRock majú dividendové akcie aj v súčasnosti stále rastový potenciál, nakoľko výplatné pomery (časť zisku vyplatená akcionárom vo forme dividend) v Severnej Amerike aj v Európe sú na minimách a spoločnosti hromadia stále viac hotovosti. Dividendové akcie by dokonca mohli zaujať aj investora, pre ktorého nie je pravidelný príjem dôležitý, pretože takéto akcie poskytujú pri dlhodobom investovaní viacero výhod. Reinvestovanie dividend okrem iného vytvára potenciál na vyššie dlhodobé výnosy a s týmito akciami sa typicky spája aj nižšia miera volatility, či už počas býčích alebo medvedích trhov. Príkladom môže byť nasledujúci obrázok, ktorý zobrazuje rozdiel v reinvestovaní (modrá čiara) a nereinvestovaní dividend vyplácaných britskými spoločnosťami počas obdobia 45 rokov.


div2
Zdroj: Thomson Reuters

Kupovanie len dividendových akcií však nie je všeliek. Pri sporení si na dôchodok je potrebné zvážiť aj iné aktíva. V časoch ekonomickej recesie môžu byť napríklad vhodnejšou alternatívnou high-yield dlhopisy, keďže v tomto období ich výnos prekonáva výnos z dividendových akcií a investori riskujú dvojitý prepad jednak ceny akcie a tiež aj poklesu dividendového výnosu.

Predpoklad dlhého života na dôchodku a očakávanie čím ďalej tým menších príspevkov od štátu nás nútia zamyslieť sa už teraz nad tým, ako bude vyzerať náš dôchodok, koľko je potrebné si nasporiť sám a do čoho by sme mali svoje úspory investovať. I keď na tieto otázky neexistuje jednoznačná odpoveď, jedno je isté – čím skôr sa tým začneme zaoberať, tým lepšie.

(Zdroje: BlackRock - Means, Ends and Dividends, HSBC - The Future of Retirement, The Atlantic)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:11