StoryEditor

Rekordy sú minulosťou. Čína a India doplácajú na demokraciu

03.11.2014, 10:21
Podľa ekonóm Summersa je demokracia najvplyvnejší fakt, ktorý prispeje k spomaleniu Číny a Indie.

Čína a India - dve krajiny, ktoré v posledných rokoch stoja na čele svetového hospodárskeho rastu a len málokto namietne, že by to tak nemalo byť aj v rokoch nasledujúcich. Ekonóm Larry Summers je však smerom k hospodárskym vyhliadkam ázijských rýchlikov opatrnejší.

"História nás naučila, že abnormálne rýchle tempá rastu sú len zriedkakedy udržateľné," uviedol Summers v spoločnom reporte s Lanta Pritchett. Keďže by spomalenie Indie a predovšetkým Číny, z ktorej prúdi veľká časť svetového dopytu, malo negatívny vplyv na celosvetové hospodárstvo, oplatí sa Summersove dôvody na obavy rozobrať podrobnejšie.

1. Neignorujte históriu

Summers s Pritchettom v prvom rade zdôrazňujú, že periódy prudkého rastu spravidla strieda ekonomické spomalenie. Narážajú tak na tendenciu "návratu do normálu" (regression to the mean), ktorý je zrejmý takmer vo všetkých oblastiach ekonómie aj bežného života. Aj preto dvojica upozorňuje na chybný prístup niektorých ekonómov, ktorí budúci rast (oboch krajín) odhadujú na základe nedávnej periódy boomu, namiesto dlhšieho úseku, počas ktorého je zrejmá tendencia k návratu do normálu. V prípade ázijskej dvojice tak Summers s Pritchettom upozorňujú, že prípadný pokračujúci rýchly rast môže v budúcnosti znamenať namiesto postupného poklesu skôr prudký prepad.

2. Predvídanie budúcnosti nám nejde

Kľúčové ekonomické udalosti sú len ťažko predikovateľné. Či už pohľad na nedávnu finančnú krízu, alebo na predpoveď ohľadom posunu ZSSR na hospodárske čelo miesto USA zo 60. rokov. dokazujú, že v odhadoch vývoja agregovanej ekonomiky dochádza k chybám. Aj preto Summers s Pritchettom varujú pred prehnaným optimizmom smerom ku schopnostiam Číny a Indie udržať existujúce superrýchle hospodárske tempo.

3. Politika

Report amerických ekonómov upozorňuje tiež na ďalší faktor, ktorý môže predovšetkým v prípade Číny výrazne ohroziť budúce hospodárske tempo. Má ním byť prípadný presun k demokracii. Autori štúdie tvrdia, že krajiny, ktoré sa transformujú na demokratický režim po rokoch prudkého ekonomického rastu, spravidla trpia v ďalších desiatich rokoch výrazným hospodárskym spomalením.


Či už sa autori štúdie vo svojich úvahách mýlia alebo nie, dozaista stojí vývoj ekonomiky oboch ázijských krajín za pozornosť. Ich pokračujúci rast totiž hrá významnú úlohu pre ďalšie naviazané ekonomiky, a to ako európskej, tak aj tej americkej. Práve hospodársky rast a s ním spojený akcelerujúci dopyt môžu predznamenať dodatočný záujem o výrobky a služby z ostatných kútov sveta a hnať tak ekonomiky vybraných krajín nahor. Bez spomínaného dodatočného dopytu potom bude celosvetový hospodársky blok strádať.

Zdroj: CNNMoney

01 - Modified: 2006-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezamestnanosť potešila
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2022-01-20 11:23:08 - Feat.: - Title: Ochranca „nedotknuteľných“ v Indii získa humanitárnu cenu Rady Európy 05 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:25