StoryEditor

Nezamestnanosť potešila

07.12.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Uplynulé tri mesiace boli pre slovenskú ekonomiku mimoriadne priaznivé. Slovensko sa okrem jedného z najvyšších hospodárskych rastov v Európe môže pochváliť aj najnižšou mierou nezamestnanosti od roku 1998.

Uplynulé tri mesiace boli pre slovenskú ekonomiku mimoriadne priaznivé. Slovensko sa okrem jedného z najvyšších hospodárskych rastov v Európe môže pochváliť aj najnižšou mierou nezamestnanosti od roku 1998. Podľa Štatistického úradu v 3. štvrťroku klesla na 12,5 percenta. Počet nezamestnaných sa znížil na 341 600. Najviac ľudí (15 100) ubudlo medzi bývalými zamestnanci priemyslu. Údaje Štatistického úradu potešili, aj keď nie sú až také priaznivé ako tie, ktoré vydáva Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Podľa ich metodiky sa miera nezamestnanosti dostala pod 10 percent na 9,75 percenta. Rozdiely medzi oboma úradmi vyplývajú z odlišných spôsobov spracovania počtu nezamestnaných. Prieskumy štatistikov sú založené na vybranej vzorke bez ohľadu na to, či sú ľudia bez práce registrovaní na úradoch práce.
Podľa generálneho riaditeľa Sekcie národných účtov a cien štatistického úradu Pavla Baláža by miera nezamestnanosti mohla o tri až štyri roky klesnúť na sedem percent. "Dá predpokladať, že miera nezamestnanosti by sa mohla dostať na strednú úroveň, ktorá sa nachádza v strednej Európe," dodal. Nahrávať tomu bude plné rozbehnutie výroby nových závodov. V tejto súvislosti je podľa neho počet nezamestnaných stále pomerne vysoký. Hoci priamo vo výrobných závodoch automobiliek sa nových miest nevytvára veľmi veľa, pozitívne je však to, že založenie takýchto intenzívnych výrob znamená rozšírenie služieb a sústredenie ďalších produkcií v okolí týchto firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 22:23