StoryEditor

Pre Ukrajinu už nie je cesty späť

01.12.2014, 14:14

Pred pár dňami sme si pripomenuli výročie protestov na Majdane. Bolo by veľmi jednoduché pozerať sa na uplynulé udalosti kriticky a povedať, že veľa sa toho nezmenilo. Nesmieme ale zabudnúť, že zabranie Krymu Ruskom a jeho intervencie na východe Ukrajiny vytvorili veľmi silnú brzdu ďalšiemu pokroku. Verím, že väčšina Ukrajincov sa domnieva, že za správanie Ruska nenesú zodpovednosť a ako nezávislý a zvrchovaný štát majú právo na to, aby o sebe rozhodovali sami a nenechali sa zastrašiť ani východom, ani západom.

Ukrajinci už druhýkrát za posledných desať rokov (prvýkrát počas Oranžovej revolúcie) ukázali, že sú ochotní ísť do ulíc a dať jasne najavo svoje postoje. Nikto vopred vôbec nečakal, že dôjde k nejakej Oranžovej revolúcii či Majdanu. Počas 26 rokov, kedy som sa venoval vývoju ukrajinskej ekonomiky, som medzi Ukrajincami nikdy nevidel tak veľkú jednotu ako tento rok. V roku 2014 bol tento národ skutočne znovuzrodený. Putinovi nejde len o to, že by mohlo dôjsť k rozširovaniu NATO. On chce zničiť Majdan a jeho ducha. Dokazujú to aj jeho posledné výroky týkajúce sa boja s farebnými revolúciami v Rusku. Jeho kroky ale zdvihli odpor väčšiny Ukrajincov a donútili ich premýšľať o tom, čo vlastne ľudia pre svoju krajinu chcú. Je to východný model s vertikálnou líniou moci a demokracie, či model západný s vládou práva, rešpektom pre ľudské a vlastnícke práva spolu so spoločnými európskymi hodnotami?

Európania by sa nemali obávať rýchleho vstupu Ukrajiny do NATO či EÚ. Nejde ani tak o skutočné členstvo, ale o reformy, ktoré by Ukrajinu dostali na úroveň hodnôt bežných na západe, ktorých prijatie je pre členstvo v EÚ a NATO nevyhnutné. Zároveň by tiež mali Ukrajincom umožniť život v normálnej európskej krajine bez toho, aby im niekto (štát či rôzne kriminálne entity) neustále drancoval ich peňaženky a obmedzoval ich slobodu. V krajine aj napriek náročnému prostrediu prebehli už dvoje slobodné voľby a takmer 80% tých, ktorí sa ich zúčastnili, podporilo kandidátov podporujúcich európske hodnoty.

Frustrujúci je pomalý pokrok v boji s korupciou a byrokraciou. Vykorenenie systému, ktorý bol inštitucionalizovaný dlhé roky, bude ale nejaký čas trvať. V centre snáh stojí centrálna banka, ktorá sa snaží o zmenu svojej vysoko neefektívnej a nafúknutej štruktúry. Počet jej zamestnancov by mal do roku 2017 klesnúť z 11 500 na 1 500. Ak dosiahne úspech, bude príkladom pre ostatných a zmenšený vládny sektor bude predstavovať aj menšie možnosti pre korupciu.

Ukrajina sa vďaka Majdanu zmenila a už pre ňu nie je cesty späť. Domnievam sa, že ekonomické reformy budú úspešné, ale nebudú dokončené hneď. Kurz bol jasne nastavený, a to správnym smerom. Celý proces budú spomaľovať vojenské hrozby, ktorým krajina čelí. Verím však, že na konci bude vytvorený systém, ktorý bude verný princípom, za ktoré bojoval Majdan.

Autorom je Timothy Ash ze Standard Bank.

Zdroj: BeyondBrics, FT

01 - Modified: 2007-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezident OPEC al-Hamlí je znepokojený
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:17