StoryEditor

Prezident OPEC al-Hamlí je znepokojený

11.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Dubaj -- Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je veľmi znepokojená trinásťpercentným poklesom ceny ropy na svetovom trhu. Konštatoval to prezident tohto medzinárodného ropného kartelu Mohammed al-Hamlí, ktorý je rozhodnutý podniknúť ďalšie opatrenia na stabilizáciu ceny tejto strategickej suroviny. Hamlí, ktorý je súčasne aj ministrom ropného priemyslu Spojených arabských emirátov, dodal, že nové opatrenia sa neprijmú na prípravnom rokovaní pred summitom kartelu, ktorý bude 15. marca.
Od 1. februára zníži OPEC dodávku ropy o 500 000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, pričom vlani začiatkom novembra ju znížil o 1,2 milióna barelov denne.
Barel americkej ropy sa dnes predpoludním predával po 53 USD, pričom bol najlacnejší za posledných 19 mesiacov. V porovnaní so stredou jeho cena klesla o 2 percentá.
Podľa predstaviteľov OPEC je medzinárodný trh s ropou presýtený najmä preto, lebo na severnej pologuli pretrváva pomerne teplé počasie a namiesto znižovania zásob suroviny neustále dochádza k ich rastu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:42