StoryEditor

Buffett: Fed je najlepší hedžový fond v histórii

28.09.2013, 17:16
Nečakanej poklony od jedného z najpovolanejších sa dostalo končiacemu šéfovi americkej centrálnej banky Benu Bernakemu.

Jeho prácu v krízových rokoch ocenil najznámejší svetový investor Warren Buffett. Bernakeho inštitúciu navyše nazval najlepším hedžovým fondom v histórii.

Americká centrálna banka znesie porovnanie s zaisteným fondom, pretože je schopná slušne zarábať na stimulačnom programe nákupov dlhopisov a masívne expandovať bilančnú sumu, myslí si známy miliardár Warren Buffett.

"Fed je najlepší hedžový fond v histórii," vyhlásil Buffett na stretnutí so študentmi na univerzite v americkom Georgetowne. Dodal, že vďaka kvantitatívnemu uvoľňovaniu (QE) centrálna banka zarába okolo 80-90 miliárd dolárov ročne, čo predtým nebývalo.

V rámci už tretieho kola QE Fed mesačne nakupuje štátne a hypotekárne dlhopisy za 85 miliárd dolárov v snahe zraziť dlhodobé úrokové sadzby a podporiť investičnú aktivitu a tvorbu pracovných miest. Prvé kolo nákupov, ktoré mali americkú ekonomiku dostať z najhoršej recesie za posledných 80 rokov, sa začalo v marci 2009. Od tej doby sa do finančného systému týmto spôsobom dostalo viac ako 2,5 bilióna dolárov.

Fed v septembri neočakávane rozhodol, že v nákupoch bude pokračovať v nezmenenom rozsahu, aj keď konsenzus na trhu počítal so znížením intervencie o približne 10 miliárd dolárov. Podľa predsedu Fedu Bena Bernankeho je pre začiatok postupného obmedzovania stimulácie potrebné, aby sa objavilo viac náznakov oživenia hospodárskeho rastu.

Podľa oficiálnych štatistík centrálna banka štátu skutočne slušne zarába. Na účet ministerstva financií Fed vlani deponovali 88,4 miliardy dolárov. V posledných rokoch platby výrazne narástli s tým, ako súvaha centrálnej banky nabobtnávala do obrovských rozmerov.

Podľa Buffetta Fed nečelí "absolútne žiadnemu tlaku" na zmenšovanie svojej súvahy. "Môže si zvoliť načasovanie, a ak je tam niekto múdry - a ja si myslím, že Bernanke múdry je, a určite predpokladám, že taký bude aj jeho nástupca -, tak sa to dá zvládnuť. Ale jedná sa o niečo, čo ešte nikto v takom rozsahu nepodnikol. Bude zaujímavé to sledovať."

  Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk

Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

Bernanke musel čeliť finančnej kríze krátko po nástupe do funkcie v roku 2007. Jeho druhé funkčné obdobie skončí v januári budúceho roka. Prezident Barack Obama ešte neoznámil kandidáta na Bernankeho nástupcu, ktorý sa bude musieť vysporiadať s následkami nekonvenčnej menovej politiky. Po odstúpení Obamovi blízkeho Lawrenca Summersa je za hlavného favorita považovaná existujúca podpredsedníčka Rady guvernérov Fedu Janet Yellenová.

Bernanke, ktorý často čelí kritike, si od Buffetta vyslúžil slová chvály za spôsob, akým zvládol stabilizovať finančné trhy počas vypätých situácií z rokov 2008-2009. Nový šéf centrálnej banky by vraj mal voči ekonomickej stimulácii postupovať rovnako ako jeho predchodca.

V rozhovore pre CNBC, ktorý stretnutie so študentmi predchádzal, Buffett odmietol priamo podporiť Yellenovú. Jeho ideálnym kandidátom je vraj sám Bernanke, aj keď už možno nechce na svojej pozícii zostať. "Nemám druhého favorita. Janet Yellenovú vôbec nepoznám," uviedol investor a podnikateľ, ktorý takmer všetok svoj ​​majetok venoval na charitu.

Ohľadom zákona Dodd - Frank Act, ktorý v reakcii na krízu sprísnil dohľad nad finančným sektorom a upravuje aj interakcie medzi bankami a regulátormi, je Buffett skôr pesimistom. Legislatíva by vraj mohla obmedziť manévrovací priestor hlavných hráčov pri ďalších krízach. Tie vraj určite prídu a ich pôvodca sa dopredu odhadnúť nedá.

Patria Online

 

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2015-11-07 11:41:59 - Feat.: - Title: Miliardár Buffett má nový rekord. Jeho spoločnosť dosiahla rekordný zisk takmer 10 miliárd 02 - Modified: 2015-08-18 15:50:46 - Feat.: - Title: Trhy dostali šok. Takto sa legendárni investori vysporiadali s obrovskými stratami 03 - Modified: 2015-08-10 14:19:18 - Feat.: - Title: Buffett zavŕšil svoj najväčší obchod. Minul 32 miliárd dolárov 04 - Modified: 2015-07-28 22:00:01 - Feat.: - Title: Buffettov indikátor ukazuje, že s akciami nie je všetko v poriadku (komentár) 05 - Modified: 2015-07-30 11:30:53 - Feat.: - Title: Biznis trochu inak. Toto sú najbohatšie páry planéty (+galéria)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:46