StoryEditor

Prekážky prevádzkovania živnosti

Kedy sa nemôže prevádzkovať živnosť, ak bolo na majetok navrhnuté vyhlásenie konkurzu, alebo bol ukončený konkurz.

Kedy sa nemôže prevádzkovať živnosť, ak bolo na majetok navrhnuté vyhlásenie konkurzu alebo bol ukončený konkurz.

Živnosť nemôže prevádzkovať právnická osoba, na ktorej majetok bol ukončený konkurz alebo voči ktorej sa navrhlo vyhlásenie konkurzu, návrh sa však zamietol pre nedostatok majetku dostačujúceho aspoň na úhradu trov konania, a to po dobu troch rokov po ukončení konkurzu alebo po opätovnom potvrdení núteného vyrovnania, nie však skôr ako po jednom roku od vysporiadania jej záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu.
-- Ak právnická osoba spôsobila konkurz alebo nútené vyrovnanie úmyselne, môže prevádzkovať živnosť najskôr po piatich rokoch od úplného vysporiadania jej záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu.
-- Ak však došlo ku konkurzu alebo nútenému vyrovnaniu v dôsledku úpadku alebo trestného činu tretej osoby, na uvedené prekážky sa neprihliada a právnická osoba môže živnosť prevádzkovať.
Právnická osoba, voči ktorej sa napr. navrhlo vyhlásenie konkurzu, návrh sa však zamietol pre nedostatok majetku dostačujúceho aspoň na úhradu trov konania, môže požiadať o odpustenie tejto prekážky a živnostenský úrad jej túto prekážku môže odpustiť, ak jej hospodárske pomery nasvedčujú tomu, že si pri prevádzkovaní živnosti bude riadne plniť svoje záväzky.
Súdy (konkurzné súdy) a správne orgány, ktoré rozhodli o uvedených skutočnostiach, to oznámia živnostenskému úradu, ktorý vydal živnostenský list alebo koncesnú listinu právnickej osobe, v lehote 15 dní od právoplatnosti rozhodnutia. Bližšie informácie nájdete v odbornej publikácii Zodpovednosť a riziko pri vedení firmy (Živnostník a podnikanie, vydanie: 4/2005).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:35