StoryEditor

Nové byty sú dobrá investícia

10.05.2007, 00:00

Predovšetkým v Bratislave a okolí neustále vyrastajú nové byty. Na každom kroku je reklama na kúpu nových bytov. Oplatí sa však nasťahovať do nového bytu?
Najväčším nedostatkom nových bytov je ich vyššia cena oproti starším bytom. Cenové rozdiely sú však čoraz menšie. V Bratislave napríklad za cenu dvojizbového nového bytu možno kúpiť trojizbový starý byt. Cena však závisí predovšetkým od lokality, umiestnenia a vybavenia bytu. Nadštandardný starý byt v dobrej lokalite tak môže byť oveľa drahší ako rovnako veľký nový byt.
Výhodou nových bytov je, že ho stavebná firma môže postaviť presne podľa želania zákazníka. Zákazník si môže vybrať, kde chce mať priečky, kde bude svetlo, radiátor či elektrická zásuvka. Ak si chce niekto rovnako prispôsobiť starší byt, vyjde ho to na niekoľko stotisíc korún.
Pri nových bytoch však treba rátať s tým, že mnohé sa stavajú ako holobyty. To znamená, že v nich nie je takmer nič. Dorobiť treba kúpeľňu, kuchyňu, podlahy, ale aj vnútorné dvere. Samozrejme, že stavebné firmy ponúkajú aj možnosť, že to dorobia. Samozrejme, za príplatok.
Pri starších bytoch sú zase vyššie náklady na rekonštrukciu, a teda aj vyššie platby do fondu opráv. Ak nie je dom zateplený, treba počítať s tým, že sa bude v najbližších rokoch zatepľovať, ak nie je byt zrekonštruovaný, treba rátať s ďalšími peniazmi, ktoré bude treba v najbližšom období vynaložiť.
Výhodou starších bytov je, že už niekoľko rokov alebo desaťročí stoja a nemali by sa teda objaviť nejaké výraznejšie praskliny v stenách alebo iné chyby, ktoré vznikli nesprávnym postupom pri stavbe. Novostavby však stále pracujú, vyparuje sa zo stien voda a môže sa stať, že popraskajú steny, vznikne na stenách pleseň alebo po prvej zime bude zatekať strecha. Preto je dôležité, aby stavebná firma poskytla čo najdlhšiu záruku na byt. Ak je kratšia ako päť rokov, určite by záujemca nemal s takouto zmluvou súhlasiť.
Kto si kúpi nový byt, získa výhodu v tom, že ak ho bude chcieť o pár rokov predať, nebude mať problém nájsť kupca. Nové byty sa predávajú ľahšie a zároveň sa ich cena zvyšuje rýchlejšie ako pri starších bytoch. To znamená, že kúpu nového bytu možno zobrať aj ako dobrú investíciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:40