StoryEditor

Kde si možno najvýhodnejšie požičať

27.03.2007, 00:00

Na bývanie
Najvýhodnejšie úvery na bývanie ponúka Štátny fond rozvoja bývania. Žiadatelia o úver tu platia len 3,5-percentný a mladí ľudia do 35 rokov len dvojpercentný úrok. Maximálna výška úveru je jeden milión korún, mladí ľudia si môžu požičať o pol milióna viac. O úver však môžu požiadať len tí, ktorí zarábajú viac ako 1,3-násobok a menej ako 3,5-násobok životného minima. To znamená, že ak o úver žiadajú bezdetní manželia, ich čistý príjem musí byť nižší ako 29 610 korún.
Hypotéky sú menej výhodné ako úvery z fondu. Úroky sa v súčasnosti pohybujú okolo sedem percent. Mladí ľudia však môžu vďaka štátnej podpore dostať o 2,5 percenta výhodnejší úrok.
Požičať si peniaze na bývanie zo stavebného sporenia sa oplatí v prípade, že už máte nasporených toľko peňazí, že máte nárok na stavebný úver. V takom prípade môže klient dostať úver s úrokom okolo troch percent. Kto žiada o medziúver, musí sa pripraviť na vyššie úroky ako pri hypotékach.

Na väčšie očakávané výdavky
Ak potrebujete opraviť strechu alebo kúpiť nové auto, oplatí sa využiť spotrebný úver. Úroky na bezúčelových spotrebných úveroch sa v súčasnosti pohybujú okolo desať až štrnásť percent. V prípade, že banka ponúka špeciálny úver presne na ten účel, na ktorý potrebujeme, úroky môžu ísť pod desať percent. Ešte nižšie úroky možno dosiahnuť, ak za úver ručíme nehnuteľnosťou. Takzvanú americkú hypotéku možno dostať za sedem- až osempercentný úrok.

Na menšie neočakávané výdavky
Vždy sa môže stať, že sa pokazí chladnička, práčka či umývačka a treba kúpiť novú. Ak sa to stane v situácii, keď nemáme práve dostatok peňazí, je dobré takýto nečakaný výdavok zaplatiť kreditnou kartou alebo povoleným prečerpaním účtu. Úroky pri povolenom prečerpaní účtu sa pohybujú od 12 do 17 percent, pri kreditných kartách sú tiež okolo 17 percent. Výhodou kreditných kariet je, že ponúkajú bezúročné obdobie. Pri väčšine kariet ak vrátime peniaze, ktoré si v jeden mesiac požičiame do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, nemusíme zaplatiť ani korunu navyše. Pri povolenom prečerpaní účtu platíme úrok od prvého dňa. Pri oboch produktoch je však oproti klasickým úverom výhoda v tom, že požičané peniaze môžeme kedykoľvek vrátiť a tak prestaneme platiť úroky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:20