StoryEditor

Pomocníčka v domácnosti vás môže stáť 1 000 korún mesačne

20.08.2004, 00:00

Platená gazdinka, ktorá sa postará o pravidelné upratovanie vašej domácnosti? Už aj v slovenských rodinách to začína byť bežnou praxou. "Záujem ľudí z roka na rok stúpa," potvrdzuje Jana Achbergerová z upratovacej spoločnosti Juranka, ktorá sa zameriava najmä na upratovanie v Bratislave. "Ľudia sú čoraz vyťaženejší a zároveň už majú dosť peňazí na to, aby si pomoc v domácnosti mohli dovoliť," vysvetľuje Juraj SzOOke z košického Upratovacieho servisu Simona. Martina Dragunová z agentúry Helpdesk si čoraz vyšší záujem ľudí vysvetľuje aj tým, že ľudia gazdinku potrebujú len na pár hodín týždenne. "Preto v konečnom dôsledku nie je cena za celý mesiac za takúto pomoc až taká vysoká," povedala. Upratovacie služby tak ponúkajú už desiatky spoločností, ale aj priamo jednotlivci, ktorí pracujú hlavne na základe odporúčaní.
Koľko teda upratanie domu stoji? Upratovacie spoločnosti si účtujú buď za upratanú plochu alebo za každá hodinu strávenú upratovaním. Takmer všetky sa však zhodujú v jednom. Pravidelná gazdinka vás vyjde na hodinu lacnejšie ako len jednorazové poupratovanie. "Máme jednotnú paušálnu sadzbu stodesať korún, ktorú klientom účtujeme, ak ide o pravidelné upratovanie. Teda aspoň raz do týždňa," uviedla Andrea Turáková, majiteľka upratovacej spoločnosti ACA. Ak ide o jednorazovú pomoc, cena je o 10 až 20 korún vyššia. Takmer identickú cenu účtuje aj druhá spoločnosť pôsobiaca v Bratislave, ACA. "V prípade väčšieho znečistenia, napríklad po maľovaní alebo rekonštrukcii, účtujeme až 150 korún," uviedla Achbergerová. V nami oslovených spoločnostiach v Košiciach vyjde pravidelne upratovanie o pár korún lacnejšie. "Ak ide o jednorazové upratanie, ideme si domácnosť najprv pozrieť a až potom určíme cenu. Klient sa potom môže rozhodnúť, či za takúto sumu našu pomoc chce alebo nie," povedal SzOOke.
Ak máte záujem napríklad len o umytie okien či tepovanie kobercov, zaplatíte za vyčistený štvorcový meter. "Napríklad tepovanie kobercov stojí 12 až 16 korún. Záleží najmä od veľkosti znečistenia," dodala Achbergerová.
Pomocníčkami sú zväčša študentky alebo aktívne dôchodkyne. Musia mať čistý výpis z registra trestov a úspešne prejsť psychologickými testmi. Ani ten najdokonalejší test však nemôže stopercentne zaručiť, že vám z domácnosti nič nezmizne. Oveľa dôležitejšie by preto aj pre zákazníka mali byť odporúčania. Ak je to možné, odporúčania si overte.
"Ak sú klientmi zahraniční klienti, vyžadujú zväčša aj základnú znalosť cudzieho jazyka. Klient si chce byť istý, že ho gazdinka pochopí," uviedla Turáková. Podľa nej takúto podmienku často spĺňajú najmä študentky.
Podľa SzOOkeho závisí najmä od klienta, či chce byť pri upratovaní prítomný alebo nie. "Niektorí nám priamo zveria kľúča od domácnosti, iní zase pomocníčku počkajú a po jej príchode odídu. Byt prídu skontrolovať a zamknúť až po uprataní," povedal. Gazdinka, ktorá klient navštevuje pravidelne, už vie, čo všetko ma upratať. Ak jej chce zákazník zveriť úlohy navyše, buď sa s ňou predtým skontaktuje, alebo jej inštrukcie nechá priamo v dome.
Pomocníčky pracujú s čistiacimi prostriedkami, ktoré sú k dispozícii v domácnosti. Za donesenie vlastných by si klient musel doplatiť.
Dôležité je aj to, či je firma, alebo priamo pracovníčka, poistená pre prípad neúmyselného poškodenia vecí a do akej miery kryje poistka zničené veci. Vyúčtovanie sa zvyčajne robí na konci mesiaca a klient platí len za skutočne odpracované hodiny.

Na čo nezabudnúť pri výbere pomocníčky do domácnosti
Dôkladne si prečítajte zmluvu, ktorú s firmou alebo priamo s pomocníčkou podpisujete.
Dôležité je aj to, či je poistená proti neúmyselným škodám a do akej miery škody poistky hradí.
Žiaden psychologický test nemôže byť stopercentnou istotou. Dajte skôr na odporúčania vašich známych.
Na začiatku vykonanú prácu dôkladne skontrolujte a na chyby upozornite.

S čím všetkým vám môže pomáhať
-- vyprázdňovanie odpadkových košov
-- vysávanie kobercov, čistenie podláh
-- čistenie a dezinfekcia sociálnych zariadení, vodovodných batérií, obkladov...
-- umývanie a odkladanie kuchynského riadu
-- utieranie prachu, leštenie sklených výplní, zrkadiel, svietidiel
-- tepovanie kobercov a čalúneného nábytku
-- umývanie okien, zvesovanie, pranie a zavesovanie záclon
-- žehlenie
-- starostlivosť o domáce zvieratá či kvety atď.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:09