StoryEditor

Prehľad poistenia domácností a nehnuteľností na trhu - 2

13.06.2006, 00:00

Komunálna poisťovňa, telefón: 048/4153 954, internet: www.kpas.sk
* Poistenie majetku občanov
-- Združené poistenie budov, domov, rozostavaných stavieb a zariadení domácnosti:
poistiť je možné rodinný dom, rozostavaný dom, ako i byt v osobnom vlastníctve, garáž, plot, vedľajšie budovy, rekreačnú chalupu v obci, zariadenie domácnosti (nábytok, šatstvo, spotrebnú elektroniku, pracovné náradie, stavebný materiál, peniaze v hotovosti, vklady na vkladných knižkách, bicykle, a pod.).
-- Poistenie kryje riziká škôd spôsobené: živelnou udalosťou (požiarom, bleskom, povodňou, a pod. ), vodovodnou udalosťou (vodou z vodovodných zariadení, z ústredného kúrenia, médiom z hasiaceho prístroja, a pod.). Zariadenie domácnosti je chránené aj proti krádeži a poškodeniu, zničeniu skla.
-- Možnosti pripoistenia: poistenie pre prípad zodpovednosti za vzniknuté škody, keď poisťovňa uhradí škody vzniknuté v súvislosti s užívaním bytu či domu, napr. susedovi, poistenie elektromotorov, počítačov s príslušenstvom, televízorov, satelitov a inej spotrebnej elektroniky, poistenie vecí historickej alebo umeleckej hodnoty, poistenie proti vandalizmu.

* Poistenie majetku miest, obcí, právnických a fyzických osôb
-- produkt pre mestá, obce, právnické osoby a fyzické osoby podnikateľov:
chráni nehnuteľný majetok (budovy, stavby a pod.), hnuteľný majetok (zariadenia, stroje a pod.), hodnoty (cenné papiere, peniaze iné cennosti).
a) Základné poistenie na škody vzniknuté: požiarom, výbuchom, bleskom, víchricou, povodňou alebo záplavou, krupobitím, zosuvom pôdy, zrútením skál, zemín alebo lavín, pádom stromov, stĺpov a iných predmetov, ak nie sú súčasťou poškodenej veci, zemetrasením.
b) Doplnkové poistenie na škody vzniknuté: vodou unikajúcou z vodovodných zariadení alebo nádrží, kvapalnou alebo parou unikajúcou z ústredného alebo etážového kúrenia, vodou unikajúcou z odvádzacieho potrubia, médiom vytekajúcim z hasiacich prístrojov.
c) Združené poistenie: Poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia majetku živelnou alebo vodovodnou udalosťou.
d) Dodatkové poistenie pre prípad: ukradnutia vecí, keď poisťovňa nahradí škody, ktoré vznikli ukradnutím veci za podmienky, že páchateľ prekonal prekážky slúžiace na ich ochranu, ukradnutie hodnôt sa vzťahuje na peniaze, ceniny a cenné papiere. Poisťovňa uhradí škody, ak boli dodržané opatrenia smerujúce proti krádeži poistenej veci, poistenie pre prípad lúpeže peňazí, keď poisťovňa uhradí škody vzniknuté pri ich preprave, poistenie pre prípad úmyselného poškodenia alebo zničenia veci -- vandalizmom, keď sa vyplatí poistné plnenie na základe vzniknutej škody, poistenie pre prípad poškodenia alebo zničenia skla, keď poisťovňa hradí škodu vzniknutú náhodným poškodením a zničením tabuľového a zrkadlového skla, reklamných panelov a pod., poistenie zodpovednosti za škodu.

Union Poisťovňa, infolinka: 0850 111 211, internet: www.union.sk

* Poistenie rodinných domov alebo bytov vo vlastníctve fyzických osôb
-- V rámci produktu si klient môže poistiť:
okrem rodinného domu aj garáž, obytnú časť poľnohospodárskej usadlosti, drobné stavby, plot, studňu, septik, žumpu, bazén; elektromotory alebo prístroje poháňajúce stroje, ktoré tvoria príslušenstvo domu.
Okrem bytu v bytovom dome aj spoluvlastnícky podiel na spoločných častiach a zariadeniach bytového domu.
-- Kryje náklady vzniknuté v dôsledku: živelnej udalosti, vody z vodovodných zariadení, odcudzenia stavebných súčastí s prekonaním prekážky, úmyselného poškodenia alebo zničenia treťou osobou.
-- Možnosť pripoistenia: V prípade prístrojov a elektromotorov možnosť pripoistenia nákladov, ktoré vzniknú v dôsledku skratu. Možnosť kombinácie s poistením zodpovednosti z vlastníctva nehnuteľnosti.

* Stavebnom -- montážne poistenie pre občanov
-- Kryje škody spôsobené
: živelnou udalosťou (požiar, blesk, výbuch, víchrica, povodeň, záplava, krupobitie, zemetrasenie a iné), odcudzením s prekonaním prekážky stavebného materiálu, zabudovaných častí stavby a pod., nepozornosťou alebo zlou manipuláciou na stavbe.
-- Možnosť pripoistenia: zodpovednosti, stavebných strojov a zariadení, stavebného výstroja.

* Poistenie domácnosti
-- Ponúka možnosť poistenia:
vecí obvykle a bežne tvoriacich súbor zariadenia domácnosti a slúžiacej členom poistenej domácnosti, napr.: nábytok, domáce spotrebiče, bicykle, športové potreby, fotoprístroje a optickú techniku, audiovizuálnu techniku a spotrebnú elektroniku, zbierky známok, mincí a iné podobné zbierky, veci umeleckej alebo historickej hodnoty, cenné papiere, vkladné knižky, peniaze v hotovosti, osobné počítače, súčiastky motorových vozidiel, motocyklov, atď.
-- Kryje náklady vzniknuté v dôsledku: živelnej udalosti (požiar, víchrica, zemetrasenie, atď.), atmosférických zrážok, vody unikajúcej z vodovodných zariadení, odcudzenia s prekonaním prekážky, lúpežné prepadnutie.
-- Poisťovňa ďalej hradí: náklady na odpratanie zvyškov po poistnej udalosti, náklady na opravu poškodených alebo zničených stavebných úprav a stavebných súčastí priliehajúcich k vnútornému zariadeniu bytu, resp. rod. domu, náklady na vysušenie a vyčistenie bytu, resp. rod. domu, náklady za primerané náhradné ubytovanie, ak sa stane byt neobývateľný v dôsledku poistnej udalosti.
-- Klient si zároveň môže dojednať pripoistenie: zodpovednosti za škody členov domácnosti, audiovizuálnej techniky a spotrebnej elektroniky, elektrospotrebičov na riziko skrat, tabuľového skla na riziko akéhokoľvek rozbitia, pripoistenie zámkov na riziko poškodenia alebo zničenia úmyselným poškodením a zalomením kľúča v zámku.

Wüstenrot poisťovňa, infolinka: 02/5788 9900, internet: www.wuestenrot.sk

* Poistenie domu, bytu, domácnosti a zodpovednosti za škodu:
-- Kryje poistné riziká:
požiar, výbuch, úder blesku, náraz alebo pád letiaceho telesa, víchrica, krupobitie, zosuv pôdy, zrútenie skál, lavín, pád stromov, stožiarov, tiaž snehu, náraz vozidla, dym, nadzvuková vlna, zemetrasenie, povodeň alebo záplava, voda unikajúca z vodovodných zariadení, krádež vlámaním alebo lúpežným prepadnutím, skrat elektromotora patriaceho k príslušenstvu domu, vnútorný vandalizmus, zodpovednosť za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti.
-- Poistenie domácnosti:
a) Balík Plus: produkt kryje riziká živelnej udalosti, krádeže vlámaním alebo lúpežným prepadnutím, vnútorným vandalizmom.
b) Balík Superplus: produkt kryje riziká živelnej udalosti, krádeže vlámaním a lúpežným prepadnutím, vnútorným vandalizmom, poškodenie alebo zničenie vonkajších dverí, zámkov, bezpečnostného a tabuľového skla. Klient získava aj vyššie poistné krytie.
-- zahŕňa aj zodpovednosť za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti: poisťovňa poisťuje zodpovednosť za prípadnú škodu, ktorá by mohla vzniknúť inému zanedbaním povinností vyplývajúcich z vlastníctva rodinného domu aj priľahlých pozemkov.

* Komplexné poistenie bývania: zahŕňa štyri produkty v jednej zmluve -- poistenie rodinného domu vo výstavbe alebo rekonštrukcii, poistenie rodinného domu po ukončení stavebných a rekonštrukčných prác, poistenie domácnosti ihneď od jej zariadenia, poistenie zodpovednosti príslušníkov domácnosti.

ČSOB Poisťovňa, infolinka: 02/482 482 00, internet: www.csobpoistovna.sk

* Domos
-- poistenie rodinných domov, bytov a domácností.
-- Poistenie rodinných domov a bytov
: umožňuje poistiť rodinný dom, garáž, vedľajšiu budovu, stavebné súčasti, oplotenie domu, byt v osobnom vlastníctve, rozostavaný dom, sklá.
-- Poistením sú kryté riziká: všetky živly, napr.: požiar, úder blesku, výbuch, víchrica, krupobitie, záplava, povodeň, zosuv pôdy a lavín, tiaž snehu, dym, škody spôsobené vodou z vodovodného zariadenia, náraz vozidla. Možnosť poistenia aj rizika krádeže a vandalizmu a zodpovednosti za škody z držby nehnuteľnosti.
-- Poistenie domácnosti: zahŕňa poistenie zariadenia domácnosti, elektromotorov, vecí v nebytových priestoroch, vecí v garáži, cudzích predmetov, skiel, okien, domácich zvierat. Možnosť pripoistenia drahých vecí, cenností, elektroniky.
-- Zahŕňa riziká: živel, napríklad požiar, úder blesku, výbuch, víchrica, krupobitie, záplava, povodeň, zosuv pôdy a lavín, tiaž snehu, dym, škody spôsobené vodou z vodovodného zariadenia, náraz vozidla, odcudzenie, vandalizmus. Možnosť pripoistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú v bežnom živote alebo prevádzkou domácnosti.

OTP Garancia, telefón: 02/5979 2323, internet: www.otpgarancia.sk

* Poistenie rodinných domov, bytov
-- umožňuje poistiť:
rodinný dom, garáž, vedľajšiu stavbu, rekreačnú budovu, chatu, byt v osobnom vlastníctve, stavebné súčasti, rozostavanú stavbu, elektromotory slúžiace na prevádzku budov, oplotenie budovy.
-- Poistením sú kryté riziká: požiar, výbuch, úder blesku, pád lietadla, záplava, povodeň, zosuv pôdy a lavín, pád stromov a stožiarov, zemetrasenie, náraz vozidla, dym, škoda spôsobená vodou vytekajúcou z vodovodného zariadenia.
-- Ďalšie riziká: Poistenie elektromotorov sa uzatvára pre prípad poškodenia alebo zničenia skratom. Pri poistení skiel poisťovňa preplatí akúkoľvek škodu na sklách v poistenej budove. Poistenie stavebného materiálu a drobných stavebných mechanizmov sa vzťahuje na krádež uvedených vecí počas výstavby alebo rekonštrukcie stavby. Pri poistení zodpovednosti za škodu poisťovňa nahradí škodu, ktorú klient spôsobí na majetku alebo na zdraví inému.

* Poistenie domácnosti
-- vzťahuje sa na:
celé zariadenie domácnosti (nábytok, elektroniku, odevy, športové potreby, cennosti, starožitnosti a pod.), elektromotory slúžiace na prevádzku domácnosti, veci v garáži a v nebytových priestoroch, cudzie veci (veci, ktoré nie sú vo vlastníctve poisteného, ale ich používa), domáce a drobné zvieratá.
-- Poistením sú kryté riziká: požiar, výbuch, úder blesku, pád lietadla, záplava, povodeň, zosuv pôdy a lavín, pád stromov a stožiarov, zemetrasenie, náraz vozidla, dym, škoda spôsobená vodou vytekajúcou z vodovodného zariadenia.
-- Ďalšie riziká: poistenie pre prípad odcudzenia krádežou alebo lúpežou, poistenie pre prípad úmyselného poškodenia alebo zničenia veci (vandalizmus), poistenie elektromotorov (poškodenie alebo zničenie skratom), poistenie zodpovednosti za škody.

Poisťovňa Tatra, telefón: 02/4925 9601, www.ptatra.sk
* Poistenie domácnosti
-- Predmetom poistenia sú:
hnuteľné veci, ktoré tvoria zariadenie domácnosti a slúžia na jej prevádzku alebo uspokojenie potrieb všetkých jej členov. Ide o spotrebiče, elektroniku, dodatočné zlepšenia a stavebné súčasti vnútorných priestorov bytu alebo domu, ako napríklad obklady, dlažby, plávajúce podlahy, vodovodné batérie, vybavenie kúpeľní, kuchynská linka, zásoby potravín, oblečenie, peniaze a cenné papiere, cennosti, zbierky, prístroje a zariadenia audiovizuálnej a výpočtovej techniky, fotoprístroje, bicykle, detské kočíky, invalidné vozíky a pod. Ďalej elektromotory zabudované do spotrebičov, drobné domáce a hospodárske zvieratá, malá záhradná mechanizácia, športové potreby a zásoby potravín.
-- Poistenie kryje riziká:
a) Základný balík: požiar, priamy úder blesku, náraz a pád letiaceho telesa, víchrica, krupobitie, zosuv pôdy, zrútenie skál alebo zemín, zosuv alebo zrútenie lavín, pád stromov, stožiarov a iných predmetov, ťarcha snehu alebo námrazy, náraz vozidla alebo jeho nákladu, nadzvuková vlna, zemetrasenie, povodeň alebo záplava, dym, voda unikajúca z vodovodných zariadení, vnútorný vandalizmus.
b) Komfortný balík (navyše k rizikám krytým v základnom balíku): nepriamy úder blesku, prietrž mračien, voda unikajúca z akvária. Ponúka zároveň vyššie poistné krytie ako základný balík.
-- Poistenia zodpovednosti za škodu príslušníkov domácnosti.

* Poistenie bytu, rodinného domu a rodinného domu vo výstavbe
-- Predmetom poistenia je:
byt v osobnom vlastníctve fyzickej osoby a spoluvlastnícky podiel na spoločných častiach a spoločných zariadeniach domu vrátane všetkých súčasti bytu. Rodinný dom a všetky sú časti domu. Patria tu aj anténne systémy pre audiovizuálnu techniku, odkvapy, domové a záhradné osvetlenie, poštové schránky, bezpečnostný systém, stojany na bicykle, stojany na sušenie bielizne, studne, hojdačky či preliezky pre deti, vedľajšie stavby (garáž, záhradné chatky, dielne, udiarne, bazény, kôlne, altánky a sušiarne, chodníky, ploty, oporné a ohradové múry, dlažby, studne, markízy, žalúzie a pergoly, stavebný materiál a drobná stavebná technika slúžiaca na údržbu domu. Rodinný dom vo výstavbe alebo počas rekonštrukcie vrátane jeho stavebných súčastí, vedľajšie stavby vo výstavbe alebo v rekonštrukcii patriace k rodinnému domu vo výstavbe vrátane ich stavebných súčastí, chodníky, ploty, oporné a ohradové múry, dlažby patriace k rodinnému domu vo výstavbe vrátane ich stavebných súčastí, stavebné mechanizmy a stavebný materiál potrebný na výstavbu alebo rekonštrukciu.
-- Poistenie kryje riziká: požiar, výbuch, priamy a nepriamy úder blesku, náraz alebo pád letiaceho telesa, víchrica, krupobitie, zosuv pôdy, zrútenie skál alebo zemín, zosuv alebo zrútenie lavín, pád stromov, stožiarov a iných predmetov, ťarcha snehu alebo námrazy, náraz vozidla alebo jeho nákladu, nadzvuková vlna, zemetrasenie, povodeň alebo záplava, dym, prietrž mračien, voda unikajúca z vodovodných zariadení, vnútorný vandalizmus, poškodenia alebo zničenia vonkajších dverí a zámkov, bezpečnostného skla a ostatných druhov tabuľového skla, poškodenie alebo zničenie tabuľového skla z akéhokoľvek dôvodu. V poistení je zahrnuté aj poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré sa týka zodpovednosti stavebníka a zodpovednosti z vlastníctva nehnuteľnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:39