StoryEditor

Povinné zmluvné poistenie verzus havarijné poistenie

10.04.2007, 00:00

Povinné zmluvné poistenie
-- musí ho mať uzatvorené každý majiteľ automobilu. Slúži na krytie škôd, ktoré vozidlo spôsobí. To znamená, že ak majiteľ auta spôsobí haváriu, pri ktorej spôsobí škodu na inom automobile alebo na inom majetku, poisťovňa túto škodu preplatí. Neuhradí však škody na poistenom automobile. Podľa zákona musí byť minimálny limit poistného krytia 19 miliónov korún na škody spôsobené na zdraví a 5 miliónov korún na škody na majetku. Väčšina poisťovní však v súčasnosti poskytujete automaticky vyššie limity poistenia vo výške 20 miliónov korún na škody na zdraví a rovnako 20 miliónov korún na škody na majetku.
Poisťovňa z povinného poistenia neprepláca náklady na opravu automobilu, ale takzvanú skutočnú škodu. Ide o cenu poškodených častí automobilu znížených o amortizáciu. To znamená, že oprava automobilu je väčšinou drahšia ako peniaze, ktoré poškodený z poisťovne dostane.
Pri každej škode, ktorá presiahne 10-násobok minimálnej mzdy, teda v súčasnosti škode, ktorá prevyšuje 76-tisíc korún. Políciu je však potrebné zavolať vždy, ak sa účastníci nehody nevedia dohodnúť na vine.

Havarijné poistenie
-- na rozdiel od povinného poistenia slúži havarijné poistenie na ochranu vlastného vozidla. Pri havárii, poškodení vozidla vandalmi či pri jeho krádeži preplatí poisťovňa poistenému škodu. Poisťovňa prepláca škodu na základe ceny opravy. To znamená, že sa pri poškodení auta neodratúva amortizácia, ale poisťovňa zaplatí opravu.
Na rozdiel od povinného poistenia poisťovne pri havarijnom poistení vyžadujú spoluúčasť. Tá väčšinou býva stanovená ako päť percent zo škody, minimálne však 5-tisíc korún. Ak je spoluúčasť vyššia, motorista zaplatí menej za poistku.
Aj pri havarijnom poistení je potrebné zavolať políciu k nehode vtedy, keď škoda presiahne 10-násobok minimálnej mzdy. Viaceré poisťovne však vyžadujú, aby bola polícia privolaná ku každej nehode. Preto by si mal každý motorista prečítať všeobecné poistné podmienky, v ktorých je uvedené, kedy poisťovňa vyžaduje privolanie polície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:10