StoryEditor

Ponuka lízingových spoločností pri financovaní áut

09.08.2005, 00:00
Lízing mal na Slovensku najmä v časoch vysokých úrokových sadzieb bankových úverov významné postavenie. Na financovanie kúpy automobilov ho využívali tak podnikatelia, ako aj fyzické osoby. Pri súčasných nízkych úrokoch a pomerne širokej škále ponuky pôžičiek bánk zostáva zaujímavý najmä pre podnikateľov. A čo lízingové spoločnosti ponúkajú?

Lízing mal na Slovensku najmä v časoch vysokých úrokových sadzieb bankových úverov významné postavenie. Na financovanie kúpy automobilov ho využívali tak podnikatelia, ako aj fyzické osoby. Pri súčasných nízkych úrokoch a pomerne širokej škále ponuky pôžičiek bánk zostáva zaujímavý najmä pre podnikateľov. A čo lízingové spoločnosti ponúkajú?

Leasing Slovenskej sporiteľne
Pri kúpe automobilu na lízing prostredníctvom spoločnosti Leasing Slovenskej sporiteľne klient nepotrebuje ručiteľa ani iné formy zabezpečenia. V prípade akontácie 30 percent pri lízingu osobného alebo úžitkového automobilu, ktorého cena je nižšia ako 800-tisíc korún. záujemca nemusí zdokladovať ani svoj príjem. Platí to aj pre prípad vozidiel v cene do 1,2 milióna korún a akontácii 40 percent. Vo všeobecnosti má záujemca na výber z akontácií 20 až 60 percent a lehôt splácania 36, 42, 48 a 60 mesiacov.
Klient si v prípade uvedenej spoločnosti môže zvoliť odkupnú hodnotu 1 000 korún bez DPH alebo 5, 10, prípadne 20 percent z obstarávacej ceny osobného alebo úžitkového vozidla. Pritom vo všeobecnosti platí, že čím vyššiu odkupnú hodnotu si zvolí, tým nižšie mesačné splátky bude platiť.

Volkswagen Finančné služby
Spoločnosť Volkswagen Finančné služby ponúka lízing automobilov koncernových značiek Volkswagen. Teda okrem Volkswagenu aj vozidiel Škoda, Audi a Seat. Klient si môže vybrať z akontácií od 15 do 70 percent z obstarávacej ceny auta. Minimálna cena vozidla musí byť 100-tisíc korún. Maximálna závisí od bonity klienta, jeho histórie a ďalších faktorov.
Podnikatelia k žiadosti o lízing potrebujú predložiť aktuálny živnostenský list, resp. výpis z obchodného registra nie starší ako šesť mesiacov, osvedčenie o pridelení identifikačného čísla DPH pre platcov DPH. Súkromné osoby potrebujú na uzatvorenie zmluvy dva doklady totožnosti a písomný súhlas manžela alebo manželky s lízingom.
Ak si podnikateľ zvolí akontáciu nižšiu ako 30 percent, bude potrebovať aj daňové priznanie za predchádzajúci účtovne uzatvorený rok, ekonomické výkazy potvrdené daňovým úradom a v prípade potreby aj ekonomické výkazy za aktuálne obdobie. Súkromná osoba v prípade prvej splátky nižšej ako 30 percent zasa potrebuje potvrdenie zamestnávateľa o výške čistého mesačného príjmu, o výške zrážok zo mzdy a o trvaní zamestnaneckého pomeru minimálne šesť mesiacov.
Ručiteľa potrebuje iba firma, ktorá existuje kratšie ako rok a vopred hradí menej ako 30 percent z obstarávacej ceny vozidla. Poplatok za spracovanie zmluvy závisí od konkrétnej akcie. Môže byť od 0,0 do 1,8 percenta. Kúpna cena na konci lízingu je štandardne 100 korún vrátane DPH, môže však v rámci rôznych akcií dosiahnuť až 20 percent obstarávacej ceny vozidla. Auto môže klient pri finančnom lízingu splácať 36 až 72 mesiacov.

ČSOB Leasing
Prostredníctvom lízingu spoločnosti ČSOB Leasing si klient môžu kúpiť automobil od obstarávacej ceny 100-tisíc korún bez DPH. Z akontácií má na výber od 0 do 60 percent. Na uzatvorenie zmluvy potrebujú podnikatelia výpis z obchodného registra, nie starší ako tri mesiace, kópiu účtovných výkazov za dve posledné účtovné obdobia a ďalšie doklady podľa predmetu financovania. Fyzická osoba -- podnikateľ zasa predkladá výpis zo živnostenského listu, resp. z iného registra, prípadne iné oprávnenie na podnikanie a rovnako kópiu účtovných výkazov za dve posledné účtovné obdobia.
Potrebné formy zabezpečenia či minimálny čistý mesačný príjem závisia od predmetu financovania, výšky akontácie a mesačnej splátky. Poplatok za spracovanie zmluvy zasa závisí od sezónnych a regionálnych akcií. Výška odkupnej hodnoty je štandardne 100 korún alebo 10 eur.
Osobné a úžitkové automobily klient môže splácať 36, 48 alebo 60 mesiacov. ČSOB Leasing ponúka aj možnosť skráteného lízingu s možnosťou výberu 12, 18 alebo 24 mesiacov, pričom lízingový vzťah trvá minimálne 36 mesiacov.

CAC Leasing
V spoločnosti CAC Leasing má klient na výber z akontácie od 10 do 60 percent pri lízingu a od 30 do 60 percent pri splátkovom predaji. Minimálnu ani maximálnu obstarávaciu cenu automobilu lízingová spoločnosť nemá stanovenú. Posudzovanie bonity je individuálne u každého klienta. Závisí od aspektov ako obstarávacia cena vozidla, výška zálohy, preukázané výsledky hospodárenia firmy, resp. výšky príjmov súkromnej osoby. Pri lízingu spoločnosť štandardne nevyžaduje zabezpečenie ručiteľom alebo inou formou ručenia. Klient by však mal mať čistý mesačný príjem minimálne rovnajúci sa dvojnásobku celkovej mesačnej splátky.
Pri lízingu aj splátkovom predaji si CAC Leasing účtuje poplatok za uzatvorenie zmluvy od nula do dvoch percent. Odkupná hodnota predmetu lízingu je vecou dohody, jej minimálna výška je však 100 korún bez DPH.
Doklady a potvrdenia, ktoré na uzatvorenie zmluvy klient potrebuje, závisia od akontácie a obstarávacej ceny. Fyzické osoby podnikatelia a právnické osoby potrebujú okrem živnostenského listu, resp. výpisu z obchodného registra (nie staršieho ako šesť mesiacov) aj osvedčenie o registrácii a pridelení identifikačného čísla DPH, dva doklady totožnosti a číslo účtu. Súkromné osoby zasa potrebujú dva doklady totožnosti, číslo účtu a potvrdenie o zamestnaní nie staršie ako mesiac. To nepredkladajú, ak je cena auta bez DPH do 500-tisíc korún a akontácia minimálne 50 percent.
Ak je akontácia nižšia alebo sa rovná 25 percentám pri obstarávacej cene bez DPH do 500-tisíc korún, resp. 35 percentám pri sume do milióna, príp. 45 percentám do sumy 1,5 milióna korún, podnikatelia potrebujú predložiť aj daňové priznanie za predchádzajúci rok potvrdené daňovým úradom a účtovníctvo za aktuálny rok. Súkromné osoby za uvedených podmienok musia priniesť aj potvrdenie o príjme vo výške minimálne dvojnásobku mesačnej splátky, resp. doložiť príjem tretej osoby (potvrdenia nie staršie ako mesiac) a doklad o identifikovateľných úhradách.

Tatra leasing
Tatra leasing klientom ponúka možnosť zvoliť si pri zaobstarávaní nového auta akontáciu od 20 do 60 percent. Obmedzenie minimálnej a maximálnej obstarávacej ceny spoločnosť nemá. Záujemca potrebuje ručiteľa, prípadne iné formy zabezpečenia iba vo výnimočných prípadoch. Za uzatvorenie zmluvy klient platí poplatok od nula do dvoch percent z obstarávacej ceny predmetu lízingu. Pri osobných a úžitkových automobiloch má na výber lehoty splatnosti 36, 42, 48 alebo 60 mesiacov. Spoločnosť poskytuje aj možnosť tzv. zrýchleného lízingu na 24 mesiacov pri trvaní lízingovej zmluvy 36 mesiacov.
Súkromná osoba pri kúpe vozidla do milióna korún s DPH a prvej splátke od 20 do 60 percent z ceny potrebuje na uzatvorenie zmluvy platný občiansky a vodičský preukaz (aj platný občiansky preukaz manžela, resp. manželky), rodný list (aj originál alebo notársky overenú kópiu rodného listu manžela, resp. manželky) a predbežnú faktúru od dodávateľa. Rovnaké požiadavky má spoločnosť aj v prípade záujmu o prefinancovanie vozidla v cene od milióna do 1,5 milióna korún a prvej zvýšenej splátke od 40 do 60 percent.
Pri vyšších sumách alebo cene auta od milióna do 1,5 milióna so zvolenou akontáciou od 20 do 35 percent, klient bude potrebovať aj ročné zúčtovanie preddavkov na dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie, potvrdenie zamestnávateľa o priemernom čistom príjme, počte vyživovaných osôb, výške zrážok zo mzdy a zamestnaneckom pomere v trvaní minimálne šesť mesiacov.
Od fyzických osôb podnikateľov Tatra leasing vyžaduje okrem dokladov totožnosti aj notársky overený výpis zo živnostenského registra nie starší ako tri mesiace, osvedčenie o registrácii a pridelení DIČ a identifikačného čísla DPH. Prípadne aj kópiu daňového priznania za posledné zdaňovacie obdobie, výkaz majetku a záväzkov a výkaz o príjmoch a výdavkoch za posledné zdaňovacie obdobie a za bežné účtovné obdobie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:03