StoryEditor

Ako predchádzať vlámaniam počas letných dovoleniek

13.06.2006, 00:00

* Starostlivo zamykajte dvere a zatvárajte okná. Nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, malé strešné okná a pivničné okná. Zlodej je schopný dostať sa dovnútra každým otvorom väčším ako ľudská hlava.
* Zabezpečte si kvalitný bezpečnostný zámok v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami, napr. bezpečnostné závory, bezpečnostné retiazky, výplne dverí zabezpečte proti roztiahnutiu poistky dverových závesov, dvere spevnite oplechovaním.
* V prípade, že bývate v prízemí, nainštalovanie okrasných mreží a bezpečnostnej fólie na okná, balkóny a lodžie spolu so spoľahlivým zatváraním okien zvýšia bezpečnosť vášho bývania.
* Nikdy nenechávajte kľúče na tzv. dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči atď.) Sú to prvé miesta, kde zlodeji hľadajú. Nie je vylúčené, že vaše zvyky pozorujú z diaľky už dlhší čas. Ak v čase vašej neprítomnosti zveríte niekomu kľúče od svojho bytu, dôkladne zvážte, či je to osoba spoľahlivá a dôveryhodná.
* Využívajte osvedčené "kukátko". Pohľad doňho vám umožní premyslieť si, či zvoniacemu otvoríte. Aj v tomto smere je na našom trhu dostatočný výber priezorov, ktoré vám umožnia vidieť celý chodbový priestor (tzv. panoramatické priezory). V žiadnom prípade neotvárajte dvere a nevpúšťajte do bytu osoby, ktoré nepoznáte. Naučte tejto zásade svoje deti, ale i starých rodičov.
* Neuschovávajte väčšie finančné sumy doma, bezpečnejšie budú v banke.
* Cennosti, hlavne šperky, cenné zbierky a pod. môžete uschovať počas vašej dlhodobejšej neprítomnosti v byte v prenajatom trezore banky.
* Doklady od drahého priemyselného i spotrebného tovaru si dobre uschovajte. Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže, vec identifikovať a vrátiť ju späť do vášho vlastníctva.
* Počas dlhodobejšej neprítomnosti požiadajte príbuzných, známych alebo susedov, aby vám pravidelne vyberali poštovú schránku a občas skontrolovali neporušenosť bytu.
* Nezaťahujte okná bytu roletami -- dávate tým na vedomie, že nie ste doma.
* Mať dobré vzťahy so susedmi je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom. Požiadajte ich, aby venovali pozornosť okoliu vášho domu, bytu, prípadne si všímali pohyb neznámych podozrivých osôb.
* Dbajte na dobrú viditeľnosť vstupu do domu. Zlodej vždy uprednostňuje prístup maskovaný kríkmi či stromami, pretože sa cíti dobre krytý.
* V súčasnosti je viac než vhodné mať byt či dom poistený.
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:28