StoryEditor

Ako si splátku prispôsobiť

09.05.2006, 00:00

* Cena auta. Najjednoduchším a najlacnejším spôsobom, ako znížiť preplatenie a výšku mesačnej splátky, je kúpa lacnejšieho automobilu. Cena vozidla totiž ovplyvňuje nielen splátky, ale aj poplatok za vyhotovenie zmluvy, resp. poskytnutie úveru a cenu havarijného poistenia. Všetky spomínané sumy sa totiž počítajú ako percentuálny podiel z hodnoty vozidla. Kúpna cena by teda mala byť kompromisom medzi značkou či výbavou automobilu a finančnými možnosťami jeho budúceho majiteľa. Aj preto, že automobil nemožno chápať ako investíciu. Ide totiž o spotrebný tovar, ktorý sa prevádzkou opotrebúva a stráca svoju hodnotu. Pokles ceny pri novom automobile je najmarkantnejší v prvom roku, keď môže prísť až o pätinu svojej hodnoty. Najviac klesá cena vozidiel, ktoré človek kúpi za viac ako milión. Hodnota vozidla sa väčšinou ustáli približne po troch rokoch prevádzky.

* Akontácia. V prípade lízingu akontácia, pri úvere vlastné prostriedky, ktoré klient zaplatí pri prevzatí vozidla. Ide o ďalší zo spôsobov, ako si znížiť mesačné platby aj celkové preplatenie. Čím viac vlastných financií človek za vozidlo zaplatí, tým menej si musí od lízingovej spoločnosti a banky požičať. Splácanie sa tak bude počítať z nižšej sumy, a teda bude cenovo výhodnejšie.

* Dĺžka splácania. Splátkou sa dá hýbať aj prispôsobovaním si dĺžky splácania lízingu či úveru. Lízingové spoločnosti štandardne ponúkajú možnosť splácania automobilu aj 60 mesiacov. Podobne i banky, v ktorých však už nie je výnimkou ani možnosť 72-mesačného splácania. Voľba dlhšieho splácania môže mesačnú splátku znížiť aj o niekoľko tisíc korún. No na druhej strane znamená aj vyššiu preplatenosť.

* Výber značky auta. Niekedy zaváži tiež výber značky automobilu. Ale iba v prípade lízingových spoločností, ktoré vďaka užšej spolupráci s niektorými importérmi dokážu ponúknuť pri niektorých koncernoch zvýhodnené podmienky financovania. V spoločnosti CAC Leasing sú to napríklad BMW, Renault, Dacia, Honda, Kia a Subaru na celom Slovensku a pri značkách Suzuki, Peugeot, Škoda či Volkswagen na regionálnej úrovni. V spoločnosti Volkswagen Finančné služby rôzne akcie zamerané na koncernové značky spoločnosti Volkswagen, teda Škoda, Volkswagen, Seat a Audi. ČSOB Leasing v súčasnosti ponúka zvýhodnené podmienky na kúpu automobilov Fiat, Mazda, Hyundai a Mitsubishi.

* Správna voľba firmy.
Pri financovaní nového auta je dôležitý i menší cenový prieskum trhu. Porovnaním viacerých kalkulácií od rôznych lízingových spoločností a bánk môže človek ušetriť aj niekoľko desiatok tisíc korún. Dôležité je, aby vedel ponuky správne porovnať. Na to musí poznať výšku akontácie, mesačných splátok, poplatku za uzatvorenie zmluvy, kúpnej ceny vozidla po skončení lízingu a dĺžku splácania. Pri kalkuláciách je potrebné dať pozor aj na daň z pridanej hodnoty a havarijné poistenie, ktoré je priamo povinnou súčasťou lízingových splátok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:26