StoryEditor

Čo ponúkajú banky milionárom

25.04.2005, 00:00

Pre klienta, ktorý má v banke niekoľko miliónov, je k dispozícii privátny bankár. Ten sa mu o majetok postará. Ako? Napríklad tak, že pre klienta nakúpi podielové listy, cudziu menu či akcie a dlhopisy priamo na zahraničných trhoch. Poradí mu aj pri nákupe alebo predaji nehnuteľností, podnikov, odporučí spôsob, ako investovať do umenia, prípadne mu zabezpečí účasť na golfovom turnaji. Vysoká bonita klienta znamená aj výhodnejšie obchodné podmienky: vyššie úverové rámce, niektoré produkty sú lacnejšie, vklady sa úročia vyššími úrokmi.
Bohatí klienti bánk môžu využiť aj služby customer desku. Na rozdiel od privátneho bankovníctva sa klient sám rozhodne, kedy a do čoho investuje peniaze. Podmienkou je, že s finančnou inštitúciou podpíše zmluvu, napríklad na uskutočňovanie spotových a termínovaných transakcií na devízovom trhu. Ako to funguje? Klient napríklad zavolá do banky, že má na účte tri milióny korún a chce ich uložiť na jeden deň na krátkodobý termínovaný vklad. Banka mu v tom vyhovie. Oproti bežným klientom získa lepšie podmienky, teda aj vyšší úrok. "Doba viazanosti finančných prostriedkov je rôzna -- od jedného dňa po jeden rok," hovorí špecialistka pre externú komunikáciu Dexia banky Katarína Keráčiková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. jún 2024 12:20