StoryEditor

Prehľad poistenia domácností a nehnuteľností na trhu - 1

13.06.2006, 00:00

Allianz -- Slovenská poisťovňa, infolinka: 0800 122 222, internet: www.allianzsp.sk

* Poistenie domácnosti
-- ochrana hmotných hnuteľných vecí trvalo alebo prechodne obývanej domácnosti na kúpnu cenu nového zariadenia vecí podobného druhu a kvality.
-- Predmetom poistenie je: zariadenie, domáce spotrebiče, elektronika, veci slúžiace potrebám členov domácnosti, dodatočné zlepšenia a stavebné súčasti vnútorných priestorov bytu, ako sú napríklad dlažby a obklady, plávajúce podlahy, vodovodné batérie, vybavenie kúpeľní, kuchynská linka a ďalšie.
a) v module BASIC sa poistenie vzťahuje na škody spôsobené: požiarom, výbuchom, úderom blesku, nárazom alebo zrútením lietadla s posádkou alebo jeho častí či nákladu, vodou z vodovodného zariadenia, krádežou vlámaním, vandalizmom po vlámaní, lúpežou, víchricou, krupobitím.
b) v module OPTIMAL sa poistenie navyše vzťahuje na škody spôsobené: náhlym zosuvom pôdy, zrútením skál, pádom lavíny, ťarchou snehu, pádom stromov, stožiarov a iných predmetov, povodňou, záplavou, zemetrasením, výbuchom sopky.
c) v module COMFORT sa poistenie vzťahuje navyše na škody spôsobené: vandalizmom, prepätím, nárazom vozidla alebo jeho nákladu, nárazovou vlnou nadzvukového lietadla, dymom, vodou uniknutou z akvária.
-- V závislosti od dojednaného modulu poistného krytia poisťovňa uhrádza aj: náklady na výmenu vložky zámku vstupných dverí do bytu, ak bol poistenému ukradnutý kľúč od bytu krádežou, vlámaním alebo lúpežou, na náhradné ubytovanie, ak sa trvalo obývaná domácnosť stala v dôsledku poistnej udalosti neobývateľnou, odstránenie, odpratanie alebo odvoz zvyškov poistených vecí poškodených alebo zničených poistnou udalosťou, vyčistenie alebo vysušenie bytu po poistnej udalosti, skladovanie poistených vecí po poistnej udalosti.

* Poistenie zodpovednosti za škodu -- dojednáva sa spolu s poistením domácnosti, vzťahuje sa na škody spôsobené členmi domácnosti iným osobám.
-- Kryje škody spôsobené: pri bežnej činnosti a starostlivosti o domácnosť, pri jej vedení a prevádzke jej zariadení, rekreačnom športe alebo jazde na koni s výnimkou koňa, ktorého klient sám chová, pri chove a vlastníctve domácich zvierat, rekreačnom používaní plavidiel, ako sú kanoe, kajaky, veslice, bezmotorové člny nepodliehajúce ústrednej evidencii plavidiel v zmysle zákona o vnútrozemskej plavbe, surfy, šliapacie člny, gondoly.

* Poistenie skla -- klient si ho môže uzavrieť v rámci poistenia domácnosti.
-- Predmetom poistenia je: pevne vsadené alebo osadené sklo stavebných súčastí bytu, sklenené výplne dverí, skla pevne vsadeného alebo osadeného v nábytku, zrkadiel pevne priskrutkovaných alebo iným spôsobom pripevnených k stene, akvária s objemom minimálne 50 litrov, sklokeramická varná platňa.

* Poistenie budov -- v rámci neho ponúka poistenie bytových budov, vedľajších stavieb a poistenie garáží. Pri poistení bytových budov ide o rodinný dom, byt, bytový dom, chatu na individuálnu rekreáciu vrátane ich stavebných súčastí. Tieto budovy môžu byť obývané trvalo alebo prechodne, taktiež môžu byť vo výstavbe alebo rekonštrukcii. Predmetom poistenia vedľajších stavieb sú doplnkové stavby (napr. hospodárska budova, dielňa, záhradný prístrešok, vonkajší bazén), oplotenie, spevnené plochy (napr. na parkovanie, chodníky) a ostatné stavby (studňa, žumpa, septik). Vedľajšie stavby sa poisťujú spolu s budovou, s ktorou sa nachádzajú na tom istom pozemku. Poistenie garáží sa vzťahuje na samostatne stojacu garáž, na garáž, ktorá je súčasťou bytu, rodinného domu a tiež na garážové státie. Garáž je možné poistiť i bez súčasného poistenia budovy, resp. bytu.
-- Poistenie sa vzťahuje na škody spôsobené:
a) v module Basic: požiarom, výbuchom alebo úderom blesku, nárazom alebo zrútením lietadla s posádkou alebo jeho častí či nákladu, víchricou, krupobitím, vodou z vodovodného zariadenia alebo vykurovacieho systému.
b) v module Optimal (navyše okrem krytia rizík z modulu Basic): krádežou vlámaním, vandalizmom po vlámaní, náhlym zosuvom pôdy, zrútením skál, pádom stromov, stožiarov a iných predmetov, pádom lavíny, ťarchou snehu, povodňou, záplavou, zemetrasením, výbuchom sopky, mrazom na vodovodných zariadeniach alebo vykurovacích systémoch, nárazom vozidla alebo jeho nákladu.
c) v module Comfort (navyše okrem krytia rizík z modulu Optimal): vandalizmom, nárazovou vlnou nadzvukového lietadla, škodou spôsobenou uniknutím vody z bazénu, dymom, výdavkami za výmenu prasknutého potrubia, výdavkami za úhradu uniknutej vody z vodovodného zariadenia alebo za médium uniknuté z vykurovacieho systému, prepätím.
-- Poistením sú kryté aj: náklady vynaložené na odvrátenie, zmiernenie alebo odstránenie následkov poistnej udalosti.

* Poistenie zodpovednosti za škody -- klient si ho môže dojednať spolu s poistením nehnuteľnosti, ktoré sa vzťahuje na jeho zodpovednosť vyplývajúcu z vlastníctva alebo držby budovy, z činnosti poisteného ako stavebníka, z prevádzky zariadení tejto budovy, zo svojpomocného vykonávania drobných stavebných prác na tejto budove, ku ktorým nie je potrebné stavebné povolenie. Poistenie sa vzťahuje na škody na zdraví, vrátane nákladov pri usmrtení, a na škody, ktoré vzniknú poškodením alebo zničením veci vrátane ujdený zisku.

* Poistenie skla -- klient si ho môže dojednať spolu s poistením nehnuteľnosti. Vzťahuje sa na rozbitie skla. Predmetom poistenia je vonkajšie zasklenie pevne vsadené alebo osadené sklo stavebných otvorov budovy, stavby a vnútorné zasklenie, napr. dverové výplne, vstavané skrine. Poistenie kryje i náklady na špeciálnu úpravu skla (maľba, leptanie a pod.), montáž a demontáž stavebných súčastí nevyhnutnú pri oprave rozbitého skla a dopravu spojenú s opravou rozbitého skla.

Česká poisťovňa -- Slovensko, infolinka: 0850 111 116, internet: www.cps.sk

Poistenie bytov vo vlastníctve:
-- Poistené sú:
súčasti bytu (napr. vnútorné priečky, vnútorné schodištia, dvere, okná, atď.), základné vybavenie bytu (napr. odsávače pár, ohrievacie a vykurovacie zariadenia, atď.), spoločné časti domu (napr. vonkajšie schodište atď.), pevne zabudované konštrukcie: kuchynské linky, zabudovaný nábytok, anténe systémy, slnečné kolektory a zabezpečovaciu signalizáciu, ktoré sú pevne spojené s poistenou nehnuteľnosťou.
-- Krytie rizika škôd spôsobených: požiarom, výbuchom, priamym úderom blesku, nárazom alebo pádom lietadla s posádkou, prípadne jeho častí alebo nákladu, povodňou alebo záplavou, víchricou alebo krupobitím, zemetrasením, zosúvaním pôdy, zrútením skál alebo zemín, zosúvaním alebo zrútením lavín, pádom stromov, stožiarov alebo iných predmetov, tiažou snehu alebo námrazy, vodou vytekajúcou z vodovodných zariadení, pretlakom kvapaliny alebo pary alebo zamrznutím vody, nárazom dopravného prostriedku, nariadenou demoláciou bytového domu, v ktorom sa byt nachádza, následným poškodením bytu, ak bola poškodená iná časť domu, krádežou vlámaním alebo lúpežou, poškodením stavebných súčastí pri krádeži vlámaním alebo pri pokuse oň.
-- Možnosti pripoistenia: konštrukcií a ďalšieho vybavenia bytu (slnečný kolektor, anténne systémy, elektrická zabezpečovacia signalizácia, atď.), nákladov na demoláciu, odpratania zvyškov a upratania miesta poistenia, pre prípad straty nájomného, ak sa byt po poistnej udalosti stane neobývateľným, skiel, obkladov, neónových trubíc a markíz pre prípad poškodenia alebo zničenia poistenej veci akoukoľvek udalosťou.

* Poistenie zariadenia domácnosti
-- Vzťahuje sa na:
zariadenie domácnosti na adrese, ktorú klient uvedie v zmluve, veci v spoločných priestoroch domu, v priestoroch, ktoré užíva, v garáži, v dielni, ak sa nachádzajú na tom istom pozemku, na ktorom sa nachádza rodinný dom. Výnimku tvoria detské kočíky a invalidné vozíky, pri ktorých je miestom poistenia územie SR. Toto platí aj pre veci "na sebe a pri sebe". Ak je to uvedené v poistnej zmluve, môžu byť miestom poistenia aj objekty na ďalších adresách. Pokiaľ si klient uzatvorí poistenie zariadenia domácnosti v byte, ktorý ešte nie je v jeho vlastníctve, poistenie sa vzťahuje aj na maľby a tapety, prípadne iné stavebné súčasti bytu vybudované na jeho vlastné náklady.
-- Zabezpečenie proti škodám spôsobeným: požiarom, výbuchom, priamym úderom blesku, pádom lietadla, prípadne jeho častí alebo nákladu, poškodenie spotrebičov v dôsledku prepätia spôsobeného priamym úderom blesku, povodňou alebo záplavou, víchricou alebo krupobitím, zosuvom pôdy, zrútením skál alebo zemín, zosúvaním alebo zrútením snehových lavín, pádom stromov alebo stožiarov, vodou vytekajúcou z vodovodných zariadení, odcudzením veci krádežou vlámaním alebo lúpežným prepadnutím, úmyselným poškodením alebo zničením poistenej veci treťou osobou, ostatnými poistnými nebezpečenstvami (napr. vniknutím atmosférických zrážok alebo nečistôt do budovy).
-- Plnenie za špecifické náklady: Poisťovňa preplatí náklady, ktoré súvisia s poistnou udalosťou. Napríklad za náhradné ubytovanie, ak by sa byt po poistnej udalosti stal neobývateľným, náklady na odpratanie zvyškov poistenej veci po poistnej udalosti a pod.

* Poistenie rodinných domov a iných stavieb občanov
-- Vzťahuje sa na:
rodinný dom, garáž, záhradkársku chaty a súvisiace stavby, akými sú ploty a ohradné múry, septiky, žumpy, studne, bazény, ako i rekreačné a hospodárske budovy. Pokiaľ je poistenou stavbou rodinný dom, poistenie sa vzťahuje aj na drobné stavby tvoriace doplnkovú funkciu k rodinnému domu a oploteniu, pevne zabudované konštrukcie (kuchynská linka, zabudovaný nábytok, anténne systémy, slnečné kolektory, systém elektrickej zabezpečovacej signalizácie, stavebný materiál určený na opravu alebo údržbu rodinného domu), vonkajšie úpravy (napríklad chodníky, vonkajšie dlažby, komunikácie, vonkajšie a záhradné osvetlenie).
-- Zabezpečenie proti škodám spôsobeným: požiarom, výbuchom, priamym úderom blesku, nárazom alebo pádom lietadla s posádkou, prípadne jeho častí alebo nákladu, povodňou alebo záplavou, víchricou alebo krupobitím, zosúvaním pôdy, zrútením skál alebo zemín, zosúvaním alebo zrútením lavín, pádom stromov, stožiarov alebo iných predmetov, tiažou snehu alebo námrazy, zemetrasením, vodou vytekajúcou z vodovodných zariadení, pretlakom kvapaliny alebo pary alebo zamrznutím vody, nárazom dopravného prostriedku, krádežou vlámaním alebo lúpežou, poškodením stavebných súčastí pri krádeži vlámaním alebo pri pokuse oň.
-- Možnosti pripoistenia: najmä určených konštrukcií a ďalšieho vybavenia bytu (slnečný kolektor, anténne systémy, elektrická zabezpečovacia signalizácia, atď.), strát na nájomnom (v prípade prenajímania domu), ak je dom po poistnej udalosti neobývateľný, skiel, obkladov, neónových trubíc a markíz pre prípad poškodenia alebo zničenia poistnej veci akoukoľvek udalosťou, skladovaného stavebného materiálu proti krádeži vlámaním alebo lúpežným prepadnutím, nákladov na demoláciu, odpratania zvyškov a upratania miesta poistenia po poistnej udalosti, poškodenia rodinného domu vandalizmom, umeleckého, umelecko-remeselného alebo historického diela.

* Poistenie zodpovednosti za škodu
-- kryje škody
: vznikajúce pri bežnej prevádzke domácnosti (vytopíte susedov...), pri rekreácii a zábave, pri rekreačných športoch, ktoré môžete spôsobiť ako chodec, cyklista, ktoré spôsobia domáce a drobné hospodárske zvieratá, napr. psy, mačky, hydina, zajace, ovce, kozy, včely, atď. (poistenie sa v tomto prípade vzťahuje aj na situácie, keď napríklad pes pohryzie poštára alebo rozhryzie návšteve topánky), ktoré spôsobíte ako vlastník, prevádzkovateľ alebo užívateľ nemotorového plavidla,
vznikajúce pri inej činnosti, ktorá neslúži zárobkovým účelom a možno ju považovať za bežnú súčasť života (napr. škody spôsobené v obchode zhodením tovaru košíkom alebo kabátom, rozbitie okna pri hre detí, výkladu loptou alebo kameňom, atď.). S možnosťou rozšírenia o škody, ktoré majú pôvod vo vlastníctve, držbe, nájme alebo správe nehnuteľnosti, škody spôsobené motorovými plavidlami a spôsobené v súvislosti s vlastníctvom koní.

* Asistenčné služby k poisteniu rodinných domov, bytov a zariadenia
-- vzťahujú sa na: odstránenie príčin havárie, núdzovú činnosť (napr. krátkodobé náhradné ubytovanie, prevoz a uskladnenie zariadenia domácnosti, ochranu nezabezpečenej domácnosti, prepravu poisteného k určenej osobe), odomknutie "zabuchnutých" hlavných vchodových dverí, zdravotná, právna a administratívna asistencia.

Kooperativa, infolinka: 0800 120 000, internet: www.koop.sk

* Poistenie budov
-- subjektmi poistenia sú fyzické osoby -- občania a právnické osoby -- spoločenstvá vlastníkov.
-- Predmet poistenia:
obytné domy (rodinné domy, vily, rekreačné chalupy, rekreačné chatky, záhradné chaty, besiedky, bytové domy a byty v osobnom vlastníctve, vedľajšie stavby a garáže, oplotenie, budovy vo výstavbe, stavebný materiál a drobné stavebné mechanizmy, elektromotory slúžiace na prevádzku poistených budov.
-- Poistné riziká:
a) Živelné poistenie: chráni pri škodách spôsobených požiarom, výbuchom, úderom blesku, nárazom lietadla alebo jeho zrútením, pádom stromov, stožiarov a pod., povodňou, búrlivým vetrom alebo krupobitím, zosúvaním pôdy, zrútením skál alebo zemín, zosúvaním lavín, zemetrasením, vodou z vodovodných zariadení a médiom vytekajúcim z hasiacich zariadení, nárazom dopravného prostriedku.
b) Poistenie pre prípad krádeže a vandalizmu: poskytuje poistnú ochranu v prípade krádeže a vandalizmu na stavebných súčastiach a príslušenstve budovy vo vnútornom priestore (rodinné domy, byty v osobnom vlastníctve, budovy vo výstavbe), stavebného materiálu a drobných stavebných mechanizmov určených na výstavbu alebo údržbu poistenej nehnuteľnosti.
c) Poistenie elektromotorov slúžiacich na prevádzku poistenej nehnuteľnosti: uzatvára sa pre prípad ich poškodenia alebo zničenia skratom.
d) Poistenie zodpovednosti za škodu: poistenému poskytujeme právo, aby poisťovňa zaňho nahradila škodu inému, vzniknutú v dôsledku vlastníctva poistenej nehnuteľnosti, na majetku, živote a zdraví vrátane regresných náhrad zdravotnej a sociálnej poisťovne.
e) Poistenie úrazu: poisťovňa vyplatí plnenie v prípade smrti úrazom, trvalých následkov úrazu a prechodných následkov úrazu s plnením za priemerný čas nevyhnutného liečenia poistených nemenovaných osôb. Právo na plnenie vznikne, ak poistná udalosť nastala v súvislosti s výstavbou poistenej nehnuteľnosti, na ktorej sa nemenované osoby zúčastňujú ako dobrovoľní pracovníci.

* Poistenie domácnosti -- subjektmi poistenia sú fyzické osoby -- občania.
-- Predmetom poistenia: v základnom poistení poistné krytie za poškodenie, zničenie alebo krádež vecí, ktoré tvoria súbor zariadenia domácnosti a slúžia potrebám príslušníkov domácnosti. Súčasťou tohto poistenia je aj poistenie elektromotorov v domácich elektrospotrebičoch s príkonom do 600 W pre riziko skratu a poistenie zodpovednosti za škodu členov domácnosti.
-- Pripoistenie: predmetom sú cennosti, spotrebná elektronika a optické prístroje, stavebné súčasti bytu a zodpovednosť za škodu na vyššie sumy a pre prípad vandalizmu -- nezistený páchateľ.
-- Dodatkové poistenie: dodatkovo je možné poistiť automatickú práčku pre prípad jej poškodenia alebo zničenia akoukoľvek náhodnou udalosťou a elektromotory s príkonom vyšším ako 600 W, max. do 3 000 W, v domácich elektrospotrebičoch pre riziko skratu.
-- Poistné riziká v základnom poistení: pre prípad poškodenia nepredvídanými udalosťami -- požiarom, výbuchom, úderom blesku, nárazom lietadla alebo jeho zrútením, pádom stromov, stožiarov a pod., povodňou, víchricou alebo krupobitím, zosúvaním pôdy, zrútením skál alebo zemín, zosúvaním lavín, zemetrasením, vodou z vodovodných zariadení a médiom vytekajúcim z hasiacich zariadení. Toto poistenie sa vzťahuje aj na škody vzniknuté na domácich a drobných hospodárskych zvieratách (okrem včiel).
-- Poistenie pre prípad krádeže: poskytuje poistnú ochranu v prípade krádeže, pokiaľ páchateľ prekonal prekážky chrániace poistené veci. Ukradnuté poistené veci musia byť chránené proti krádeži spôsobom dohodnutým zmluvnými dojednaniami. Poistenie sa vzťahuje aj na prípady poškodenia alebo zničenia stavebných súčastí bytu, ak ich poškodenie alebo zničenie smerovalo ku krádeži poistených vecí.
-- Poistenie pre prípad vandalizmu: poskytuje poistnú ochranu v prípade úmyselného poškodenia alebo úmyselného zničenia poistenej veci páchateľom.
-- Poistenie zodpovednosti za škodu: poskytuje poistenému právo, aby poisťovňa zaňho nahradila škodu, ktorú spôsobí inému na živote a zdraví vrátane regresných nárokov štátu, poškodením, zničením alebo stratou vecí, pokiaľ za škodu zodpovedá v dôsledku svojho konania alebo vzťahu v čase trvania poistenia.

Poisťovňa Generali, infolinka: 0800 123 124, internet: www.generali.sk

* Bývanie 2001:
-- Poistenie rodinných domov:
a) Štandard -- poistné riziká: požiar, priamy úder blesku, výbuch, pád lietadla, náraz vozidla, dym, aerodynamický tresk, voda z vodovodného potrubia, víchrica, krupobitie, tiaž snehu, povodne a záplavy, zosuv a pokles pôdy, zemetrasenie, možnosť pripoistenia zodpovednosti z držby nehnuteľnosti, pád skál, kameňov, stožiarov, stromov, víchrica, krupobitie na predmetoch na vonkajšej strane budovy (limit plnenia 5 000 Sk), možnosť pripoistenia skla pre prípad rozbitia.
b) Exkluzív -- Štandard rozšírený o: nepriamy úder blesku (limit plnenia 30 000 Sk), vodu z vodovodného potrubia nachádzajúceho sa mimo poistenej budovy, no na tom istom pozemku, víchrica, krupobitie na predmetoch na vonkajšej strane budovy (limit plnenia 10 000 Sk), krádež stavebných súčastí vo vnútri budovy vlámaním (limit plnenie 150--tisíc korún s možnosťou zvýšenia limitu plnenia), násilné odcudzenie stavebných súčastí na vonkajšej strane budovy (limit plnenia 20--tisíc korún s možnosťou zvýšenia limitu plnenia), poistenie krádeže stavebného materiálu a drobnej stavebnej techniky slúžiacich na údržbu poistenej budovy.
c) Doplnkové poistenie: hnuteľné veci v prenajatom dome na živelné riziká a na riziko krádeže vlámaním (poistenie na prvé riziko), poistenie skleníkov na prvé riziko pre riziká živel a náhodné rozbitie skla a poistenie skla na prvé riziko s možnosťou poistenia náhodného rozbitia skla vrátane nákladov.
-- Poistenie bytových jednotiek:
a) Štandard -- poistné riziká: požiar, priamy úder blesku, výbuch, pád lietadla, náraz vozidla, dym, aerodynamický tresk, voda z vodovodného potrubia, víchrica, krupobitie, možnosť pripoistenia skla na prvé riziko pre prípad náhodného rozbitia a poistenie zodpovednosti z držby nehnuteľnosti.
b) Exkluzív -- štandardné krytie rozšírené o: pád skál, kameňov, stožiarov, stromov, tiaž snehu, povodne a záplavy, zosuv a pokles pôdy, zemetrasenie, víchricu, krupobitie na predmetoch na vonkajšej strane budovy (limit plnenia 10--tisíc korún), krádež stavebných súčastí vo vnútri budovy vlámaním (limit plnenia 150--tisíc korún s možnosťou zvýšenia limitu plnenia), násilné odcudzenie stavebných súčastí na vonkajšej strane bytu (limit plnenia 20--tisíc korún s možnosťou zvýšenia limitu plnenia).
c) Doplnkové poistenie: hnuteľné vecí v prenajímanom byte na riziká živel a krádež vlámaním (poistenie na prvé riziko) a sklo na prvé riziko s možnosťou poistenia náhodného rozbitia vrátane nákladov a zodpovednosť z držby nehnuteľnosti.
-- Poistenie rodinných domov vo výstavbe:
a) Štandard -- poistné riziká: požiar, priamy úder blesku, výbuch, pád lietadla, náraz vozidla, dym, aerodynamický tresk, možnosť pripoistenia zodpovednosti z diela vo výstavbe, voda z vodovodného potrubia, pád skál, kameňov, stožiarov, stromov, víchrica, krupobitie, tiaž snehu, povodne a záplavy, zosuv a pokles pôdy, zemetrasenie.
b) Exkluzív -- štandardné krytie rozšírené o: krádež stavebného materiálu a drobnej stavebnej techniky vlámaním (limit plnenia 10--tisíc korún s možnosťou zvýšenia limitu plnenia).

*AllFa7 -- všetko pre rodinu -- Komplexné neživotné poistenie, pri ktorom si klient môže vybrať z poistenia domácnosti, domov a bytových jednotiek, skla, zodpovednosti, úrazového poistenia, cestovného poistenia a poistenia batožiny vrátane asistenčných služieb.

* Domácnosť 2000 -- Plnenie kryje kúpnu cenu nového zariadenia vecí podobného druhu a kvality.
-- Kryje škody spôsobené v dôsledku: požiaru, úderu blesku, výbuchu, zrútenia lietadla, jeho častí alebo nákladu, úniku vody z prívodných a odpadových trubiek vodovodného systému, teplovodného alebo parného vykurovania, klimatizačných zariadení a solárnych vykurovacích zariadení, víchrice a krupobitia, povodne a záplavy, zosuvu pôdy a zemetrasenia, krádeže vlámaním a lúpeže.
-- V rámci poistenia sú poistené hnuteľné veci, ktoré sú súčasťou domácnosti: všetky hnuteľné veci tvoriace zariadenie domácnosti, peniaze v hotovosti, cenné papiere, cennosti (strieborné, zlaté a platinové predmety, mince a medaily, kožuchy, ručne viazané koberce, umelecké predmety a plastiky, poštové známky a pod.), prístroje a zariadenia audiovizuálnej a výpočtovej techniky, fotoprístroje vrátane príslušenstva, stavebné súčasti a príslušenstvo, ktoré si klient obstaral na vlastné náklady, kanoe, kajaky, veslice, skladacie a nafukovacie člny, surfové dosky, domáce a drobné zvieratá vrátane krmiva, pokiaľ nejde o zvieratá chované na poľnohospodárske a podnikateľské účely.
-- Poistenie zároveň kryje aj náklady na odstránenie škôd po poistnej udalosti vrátane: náhradného ubytovania, odpratania poškodených zvyškov, výmeny zámkov.
-- Pripoistenia: zodpovednosť občana za škodu spôsobenú v bežnom občianskom živote, zodpovednosti za škodu občana -- vlastníka alebo opatrovateľa zvieraťa, poistenie skla proti náhodnému rozbitiu, pripoistenie vecí používaných na zárobkovú činnosť, pripoistenie vecí mimoriadnej hodnoty.

* Reality -- Poistenie obytných a kancelárskych budov
a) živelné riziká: požiar, priamy úder blesku, výbuch, pád lietadla, náraz vozidla, dym, aerodynamický tresk, voda z vodovodného potrubia, z prírodných a odpadových rúr, zo zariadení teplovodného zásobovania vodou, vykurovania, z klimatizačných zariadení, škody spôsobené v dôsledku mrazu alebo zlomenia trubiek v budove aj na pozemku, ktorý k nej patrí, škody spôsobené koróziou a chybou tesnenia, víchrica, krupobitie, tiaž snehu, pád stromov alebo stožiarov, pád skál a kameňov, povodne a záplavy, zosuv a pokles pôdy, zemetrasenie.
b) riziko zodpovednosti: z držby nehnuteľnosti, pozvoľne pôsobiace vplyvy.
-- Poisťovňa v rámci produktu poisťuje: elektromotory na riziko skrat a prepätie, stavebné súčasti a príslušenstvo vo vnútri budovy na živelné riziká a odcudzenie vrátane vandalizmu; na vonkajšej strane budovy na živelné riziká a odcudzenie vrátane vandalizmu; poistenie živelných rizík a poistenie pre prípad odcudzenia stavebného materiálu a drobnej stavebnej techniky určenej na údržbu poistenej budovy; sklo proti rozbitiu (zasklenie na fasáde i vo vnútri budovy); hydranty a hasiace prístroje na riziko poškodenia, zničenia alebo straty; strojné riziká.
-- V rámci produktu poisťovňa kryje aj: náklady na vypratanie sutín a nepoužiteľných zvyškov, na búranie (strhnutie) doteraz stojacich častí poistených predmetov a náklady na premiestnenie alebo ochranu z dôvodu opätovného obstarania alebo rekonštrukcie poistených vecí po poistnej udalostí, a to do výšky 5 % príslušnej poistnej sumy s možnosťou zvýšenia limitu plnenia.
-- Ďalšími rizikami, ktoré sa dajú pripoistiť, sú: náklady na vypratanie, na krátkodobé bezpečnostné opatrenia, na výmenu zámkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:04