StoryEditor

Zafixovať alebo nie

10.05.2007, 00:00

Výška úroku závisí nielen od príjmov žiadateľa, ale aj od viazanosti úrokovej sadzby. Viazanosť predstavuje časové obdobie, počas ktorého banka nezmení klientovi úrok.
Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšiu viazanosť si klient zvolí, tým by mal dostať vyšší úrok. Banka totiž na dlhšie obdobie stráca možnosť zmeniť klientovi úrokovú sadzbu. V prípade, že by výraznejšie vzrástli sadzby na medzibankovom trhu, by tak banka mohla aj strácať. Preto banky väčšinou pri dlhších viazanostiach dávajú vyššie úroky.
Neplatí to však v každej banke. Niektoré banky ponúkajú nižšie úroky práve pri dlhších viazanostiach. Očakáva sa totiž, že ešte tento rok príde k znižovaniu úrokov. Ak si klienti zvolia dlhšiu viazanosť, budú stále platiť rovnaký úrok, kým klienti, ktorí nemajú žiadnu viazanosť alebo len jednoročnú, budú platiť veľmi skoro nižšie úroky. Banke sa tak viac oplatí nalákať klientov na dlhšiu viazanosť úroku.
Kým ešte v roku 2005 boli úroky najnižšie, úroky pri najkratšej viazanosti a najvyššie pri najdlhšej viazanosti, vlani sa to obrátilo. Národná banka Slovenska niekoľkokrát zvýšila základnú úrokovú sadzbu, čo malo vplyv aj na výšku úrokov z hypoték. Keďže banky sa zároveň spoliehali na to, že Slovensko už v roku 2009 vstúpi do eurozóny, kde boli v tom čase oveľa nižšie úroky, začali ponúkať najvýhodnejšie úroky pri najdlhšej viazanosti. Klienti, ktorí chceli ušetriť na úrokoch, a preto si zvolili dlhšiu viazanosť, budú tieto úroky platiť aj po vstupe do eurozóny, kým klienti, ktorí majú len jednoročnú viazanosť, už v súčasnosti platia nižšie úroky.
Národná banka totiž tento rok už dvakrát znížila úroky. Európska centrálna banka zároveň úroky tento rok zvýšila, čím sa slovenské a európske úroky priblížili. Ak sa potvrdia očakávania a Európska centrálna banka ešte raz tento rok zvýši základnú úrokovú sadzbu o štvrť percenta a Národná banka Slovenska ju, naopak, o štvrť percenta zníži, dostanú sa na rovnakú úroveň vo výške štyroch percent. Keďže úroky v eurozóne a na Slovensku sa takto približujú, bankám nezostáva veľa priestoru na to, aby mohli klientom ponúkať výhodnejšie úroky pri dlhších fixáciách.
Kto si vyberá fixáciu, nemal by sa rozhodovať len podľa výšky úrokovej sadzby. Dlhšia fixácia znamená dlhšiu istotu. Je preto vhodnejšia skôr pre konzervatívnych ľudí, ktorí uprednostňujú istotu, že ich úrok nemôže vzrásť. Pri kratšej fixácii totiž vždy existuje riziko, že úrokové sadzby na trhu vzrastú a banka následne zvýši svojim klientom úroky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:26