StoryEditor

Čo ovplyvňuje výkonnosť fondov

21.07.2006, 00:00

* Korunové peňažné fondy: V ich portfóliu bývajú nástroje peňažného trhu ako termínované vklady či štátne pokladničné poukážky. Reagujú na zmeny úrokových sadzieb. Pri ich poklese zvyčajne rastú a, naopak, pri náraste sadzieb klesajú. Pokles aj rast však bývajú relatívne obmedzené, pretože veľká časť portfólia je uložená na bankových úložkách a citlivosť na zmenu úrokov vyjadrená duráciou portfólia je nízka. Odporúčaný investičný horizont pri tomto type investície sa pohybuje okolo jedného roka.

* Dlhopisové fondy: Oproti nástrojom peňažného trhu sa dlhopisy v dlhšom investičnom horizonte rátajú k výnosnejším, no rizikovejším aktívam. Dlhopisové fondy investujú peniaze prevažne do štátnych a firemných dlhopisov. Pri dlhodobom vklade môžu zabezpečiť pomerne vysoké výnosy. Aj dlhopisové fondy reagujú na pohyb úrokových sadzieb. Pri poklese úrokov fondy zvyčajne rastú a, naopak, pri ich náraste klesajú. Vzhľadom na vyššiu citlivosť na zmeny sadzieb (vyššiu duráciu) sa pri dlhopisových fondoch očakávajú vyššie nárasty, resp. aj výraznejšie poklesy ako pri peňažných fondoch. Dlhšie splatnosti sú zároveň vo všeobecnosti rizikovejšie, preto sa pri nich očakáva vyšší výnos. Ich výkonnosť okrem úrokových sadzieb môže ovplyvniť aj politická neistota, ktorá rozhoduje o dopyte po korunových aktívach, najmä z pohľadu zahraničných investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:23