StoryEditor

Diela nájdete v katalógu

27.07.2005, 00:00
Existuje viacero spôsobov, ako si kúpiť umelecké dielo. V prípade, ak má klient obľúbeného žijúceho autora, môže kupovať priamo od neho. Dielo však možno kúpiť hlavne na dražbe či predajných výstavách.

Existuje viacero spôsobov, ako si kúpiť umelecké dielo. V prípade, ak má klient obľúbeného žijúceho autora, môže kupovať priamo od neho. Dielo však možno kúpiť hlavne na dražbe či predajných výstavách. Často sa predávajú desiatky, ba aj stovky položiek. Od obrazov, cez sochy či plastiky. Nie je možné si o všetkých dielach zapamätať potrebné informácie. Preto aukčná spoločnosť alebo galéria vydáva katalóg. Ten je vlastne istým spôsobom graficky upraveným, zoradeným a očíslovaným zoznamom ponúkaných vecí a ich reprodukcií. Najdôležitejším údajom je cena predmetu. V katalógoch aukčných spoločností je aj odporučená cena diela. Avšak záujemca by mal kupovať len na základe fyzickej obhliadky vytypovaného diela. Žiadny katalóg nemôže obsahovať úplne kompletný opis, málokedy sa totiž uvádza podrobný stav predmetu. Aj fotografia môže byť do určitej miery zavádzajúca. Aby klient mohol na vlastné oči vidieť vyhliadnuté dielo, aukčná sieň umožňuje najmenej štyri dni pred dražbou prehliadku ponúknutých vecí. Je to povinnosť, ktorá jej vyplýva zo zákona. Predaukčná výstava sa od iných výtvarných výstav líši iba dvoma vecami. Pri dielach nie sú popisy, ale len čísla a vystavených vecí sa nielenže možno dotýkať, ale je to vyslovene odporúčané. Všetky veci dražia bez ohľadu na chyby či chybný opis. Ak vznikajú nedorozumenia, aukčná spoločnosť môže odpovedať, že kupec sa nemal riadiť katalógom, ale prehliadkou diela.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:44