StoryEditor

Liter za 35 i za 39 korún

15.05.2007, 00:00

Ceny pohonných látok pre letom tradične rastú. Začínajúca sa motoristická sezóna pravdepodobne vytlačí ceny benzínu nahor aj tento rok. Nezabráni tomu pravdepodobne ani tlak vlády, ktorá sa snaží už niekoľko týždňov donútiť Slovnaft, aby znížil ceny.
Hoci hovorkyňa vlády Silvia Glendová označuje za úspech to, že vláda dohodla so Slovnaftom, že nezmení ceny, cena ropy a benzínu na svetových trhoch v poslednom období klesá. Slovnaft tak nemá dôvod zvyšovať ceny. Viacerí analytici upozorňujú však na to, že keďže sa vláda so Slovnaftom dohodli na nemenení cien, Slovnaft tieto ceny ani nezníži, hoci podľa vývoja ceny na svetových trhoch by tak mohol čoskoro urobiť.
Ustúpiť nechce ani ministerstvo financií. To si nevie predstaviť, že by v súčasnosti znížilo spotrebné dane a tak prispelo k zníženiu cien. Motoristi, ktorí chcú ušetriť, tak musia tankovať na lacnejších čerpacích staniciach či chodiť tankovať do zahraničia.
Najlacnejší benzín na Slovensku podľa portálu natankuj.sk predáva na svojej čerpacej stanici hypermarket Tesco v Banskej Bystrici. Liter benzínu tu stojí 35 korún. Naopak, najdrahšie možno liter 95-oktánového benzínu kúpiť na čerpacej stanici OMV v Bratislave-Jarovciach a na pumpe Oktan v Liptovskom Mikuláši. Motoristi tu zaň zaplatia 39,20 Sk. Rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou pumpou je tak 4,20 Sk. Pri natankovaní plnej 50-litrovej nádrže rozdiel predstavuje 210 korún.
O niečo menšie rozdiely sú aj pri nafte. Najlacnejšie ju možno kúpiť za 34,90 Sk. Za túto cenu ju predáva Tesco v Prievidzi a Hypernova v Michalovciach. Najdrahšie sa nafta predáva za 37,90 Sk. Dostanete ju na čerpacej stanici Akord v Dolnom Kubíne a pumpe Klempa v obci Lehnice - Masníkovo. Najlacnejšia pumpa tak predáva naftu o tri koruny lacnejšie ako najdrahšia. Motorista tak pri natankovaní 50 litrov ušetrí 150 korún.
Ušetriť sa dá aj tankovaním v zahraničí. V dôsledku vysokých spotrebných daní je totiž benzín na Slovensku spomedzi okolitých krajín najdrahší.

 

Kde kúpite pohonné látky najlacnejšie a kde najdrahšie. (v Sk)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:51