StoryEditor

Lacný neznamená nekvalitný

15.05.2007, 00:00

Nízka cena nemusí automaticky znamenať aj nízku kvalitu. Pohonné látky musia spĺňať určité kritériá, inak by ich nemohli čerpacie stanice predávať. Navyše väčšina pohonných látok, ktoré sa na Slovensku predávajú, sa vyrába v Slovnafte. Jednotlivé siete čerpacích staníc si do benzínu alebo nafty nechávajú pridávať len rôzne prísady, ktoré majú za úlohu zlepšiť pohonné látky.
Na cenu pohonných látok na konkrétnej pumpe vplýva predovšetkým jej umiestnenie. Ak je v blízkosti benzínka konkurenčnej značky, ceny idú automaticky dole. Naopak, ak sa v okruhu niekoľkých kilometrov alebo aj desiatok kilometrov žiadna iná čerpacia stanica nenachádza, jej majiteľ môže ísť s cenou hore. Nemusí sa báť, že by mu zákazníci odišli ku konkurencii.
Drahšie zvyčajne predávajú pohonné látky čerpacie stanice, ktoré sa nachádzajú na diaľniciach a rýchlostných cestách. Vo viacerých krajoch práve tieto benzínky obsadili čelné priečky rebríčka najdrahších čerpacích staníc. Lacnejšie možno väčšinou natankovať vo väčších mestách, kde je na výber viacero čerpacích staníc. Ceny nadol ťahajú aj čerpacie stanice, ktoré patria hypermarketom.
Z kontroly kvality palív, ktoré vykonala Slovenská obchodná inšpekcia v roku 2004, vyplýva, že nie je rozdiel medzi lacnejšími a drahšími čerpacími stanicami. Na drahších i lacnejších benzínkach našli inšpektori približne rovnaký podiel nevyhovujúcich vzoriek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:28