StoryEditor

Trezor možno zabudovať do steny

08.03.2005, 23:00
Na trhu sa v súčasnosti nachádza široký sortiment trezorov. Rozdeľujú sa najmä podľa toho, kde sú umiestnené. Na Slovensku sú najobľúbenejšie takzvané nábytkové trezory. "Tie sú určené na jednoduché zakomponovanie do interiéru," konštatuje manažér predaja spoločnosti Sherlock Martin Kuril. Tie sa okrem bezpečnosti vyznačujú aj takým vzhľadom, aby ich bolo možné umiestniť napríklad aj do izby. Klient ich môže nainštalovať do nábytku, skríň, alebo postaviť osobitne. Trezor môže byť dodaný aj s otvorom na vhadzovanie hotovosti. Majiteľ tak môže vkladať peniaze bez toho, aby ho musel otvárať. Všetky typy by mali byť upravené tak, aby mohli byť pripevnené k podlahe, alebo stene. To má zabrániť prípadnému odcudzeniu trezora.
Ak chce klient utajiť miesto trezoru, alebo sa mu to nehodí do miestnosti, môže si zvoliť stenový typ. Sú to tie klasické typy, nenápadne ukryté za veľkým obrazom. Tieto skrine majú spravidla skutočne odolnú a zabezpečenú len prednú stenu, kde je aj uzamykací systém. Ostatné strany sú oplášťované a chránené jednostenným plechom. Preto je nutné pri inštalácii dať okolo trezoru vrstvu betónu. "Mal by to robiť odborník, pretože pri amatérskej montáži môže dôjsť k chybám," upozorňuje Kuril. Zle osadený trezor potom môže odvážnejší zlodej vylomiť krompáčom a odniesť zo sebou. Cena inštalácie závisí od konkrétnej situácie, rádovo však predstavuje niekoľko tisíc korún. Určitou modifikáciou môžu byť podlahové trezory. Sú postavené na rovnakom princípe, konštruované sú na zapustenie do podlahy. Málo zručný vlamač tak ani nemusí prísť na to, že chodí nad ukrytými šperkami.
Okrem toho existujú aj špecializované trezory. Najmä pre firmy môžu byť zaujímavé trezorové skrine. Tie slúžia na úschovu dokumentov a cenností. Kvôli svojej veľkosti však nie sú veľmi vhodné do domu či bytu. V prípade, že chcete dokumenty ochrániť aj pred ohňom, vhodný by bol ohňovzdorný trezor. Ten by mal uchovať papier pri požiari 1 090 stupňov Celzia počas jednej hodiny. Trezor na úschovu elektronických údajov by ich mal ochrániť dve hodiny za rovnakých podmienok. Špeciálnu povinnosť majú majitelia zbraní. Podľa zákona ich totiž musia uchovávať na bezpečnom mieste. Firmy preto ponúkajú špecifické produkty práve pre nich. Existujú dva druhy, a to trezory pre krátke aj pre dlhé zbrane.
Obľúbené sú aj rôzne typy pokladničiek. Tie však nemožno považovať za trezory. Priemerne zručný zlodej ich vie otvoriť, takisto sa dajú ľahko odniesť. "Odporúčam ich používať na hotovosť a pokladničku potom vložiť do trezoru," komentuje Kuril. Prípadne sú vhodné na prepravu.
Osobitnou kategóriou sú bezpečnostné kufríky. "Tie sa svojím prevedením neodlišujú od bežných kufríkov a tašiek, a preto nepriťahujú pozornosť zlodeja," vysvetľuje Roman Chovan zo spoločnosti Eurosafe. Najjednoduchší systém je so sirénou, ktorý v prípade krádeže vydáva zvuk ako trúbiace auto. Druhý variant v sebe zahŕňa aj dymovnicu, ktorá zabraňuje páchateľovi v dýchaní. Ako dodal Chovan, to mu napríklad znemožňuje sedieť s kufríkom v aute. Klient si môže vybrať aj typ, ktorý má aj špeciálnu farbu. Tá pri odcudzení znehodnotí bankovky.

Orientačné ceny trezorov (v Sk)
Špecifikácia Sherlock Eurosafe Adlo
Stenový trezor, mechanický otočný zámok+ kľúč, trieda 0, rozmery 425x405x338 mm

11 730

11 620

11 890

Nábytkový trezor, elektronický zámok, trieda 2, rozmery 836x456x440 mm

31 200

28 220

33 690

Podlahový trezor, mechanický otočný zámok + kľúč, trieda 1, rozmery 630x450x440 mm

14 700

15 670

19 190

Zdroj: spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:21