StoryEditor

Prečerpať účet môžu aj podnikatelia

09.02.2006, 23:00
Malí podnikatelia, ktorí chcú prekryť nedostatok peňazí na účte cez kontokorentný úver, musia čeliť o niečo tvrdším podmienkam ako bežní občania. Väčšina bánk požaduje, aby žiadateľ o úver zdokladoval aspoň dvojročnú podnikateľskú históriu. Podnikateľ teda predkladá finančné výkazy za posledné dve účtovné obdobia, daňové priznania, prípadne aj výpis z obchodného registra. Okrem toho si banka môže od neho vypýtať aj potvrdenie, že má vyrovnané vzťahy s daňovým úradom, zdravotnou poisťovňou a Sociálnou poisťovňou. Zaujímajú ich aj prípadné exekučné konania voči klientovi.
Princíp úveru je podobný ako pri povolenom prečerpaní pre bežných občanov: podnikateľ platí mesačne úrok z čerpanej sumy úveru. Vo väčšine finančných domov treba o úver požiadať písomne na predpísanom tlačive banky. Len niektoré z nich umožnia podnikateľovi ísť do debetu automaticky (po splnení stanovených podmienok), ak má niektorý z balíkov služieb k podnikateľskému účtu.

Účet v banke a iné úvery
Podmienky bánk sa líšia aj v tom, či záujemca o kontokorentný úver musí byť klientom banky už aspoň niekoľko mesiacov alebo či debetný limit poskytnú aj novým klientom. Niektoré banky nepustia podnikateľa do mínusu bez toho, aby poznali vývoj obratov na jeho podnikateľskom konte za určité obdobie. Väčšinou ide o tri až šesť mesiacov, pri niektorých produktoch s vyššími úverovými limitmi aj minimálne o dvanásť mesiacov. "Banka sleduje obraty na účte klienta a jeho príjmy a na základe toho stanoví výšku debetného limitu. Dlhodobí klienti majú nárok až na niekoľkonásobok svojho príjmu," hovorí Katarína Némová z Dexia banky. V prípade nových klientov banky vypočítajú výšku debetného limitu na základe predložených finančných dokumentov.
Podnikateľ musí byť pripravený aj na to, že ho banka môže požiadať o dodatočné zabezpečenie kontokorentného úveru. Väčšina bánk tak aj urobí. Najčastejšie sa medzi formami zaručenia kontokorentného úveru uvádza bianko zmenka vystavená klientom v prospech banky.
Finančná inštitúcia skúma aj to, či podnikateľovi poskytla už aj iný typ úveru, napríklad prevádzkový. Ak áno, so svojou požiadavkou získať povolené prečerpanie na účte nemusí uspieť. Platí aj to, že hoci má klient v banke niekoľko podnikateľských účtov, niektoré banky ho pustia do debetu len na jednom z nich. Rozhoduje však finančná situácia klienta, jeho schopnosť zabezpečiť viacero úverov a vzťah s bankou.

Debetný limit na jeden rok
Štandardne banky poskytujú kontokorentný úver pre podnikateľov na jeden rok. Úver treba splácať priebežne, najneskôr ku dňu splatnosti ho treba jednorázovo splatiť. Ak ho chcú splatiť predčasne, musia o to požiadať banku písomne. Môže však nastať situácia, že podnikateľ má záujem o takýtu úver aj na ďalšie ročné obdobie. "Pred splatnosťou úveru banka požiada klienta, aby predložil potrebné doklady, napríklad aktuálne účtovné výkazy vrátane daňového priznania. Ak sú podmienky splnené, platnosť povoleného prečerpania automaticky predlžíme bez toho, aby klient musel vyrovnať úverový rámec," vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová.

Povolený debet pre živnostníkov a malé firmy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:08