StoryEditor

Pri platení stačí podpis

19.03.2007, 23:00

Kreditné karty sa väčšinou dajú zneužiť oveľa ľahšie ako klasické debetné karty. Preto ich treba oveľa lepšie chrániť.
Väčšina kreditných kariet patrí medzi embosované karty. To znamená, že údaje o karte nie sú uložené len na magnetickom prúžku či na čipe, ale sú zvýraznené vystúpenými písmenami a číslami na prednej strane karty. Klient tento rozdiel pocíti predovšetkým v tom, že v obchode si namiesto PIN kódu vypýtajú len jeho podpis. V prípade krádeže karty je tak vystavený zvýšenému riziku, že jeho kartu zneužije. Podpis majiteľa karty je totiž uvedený priamo na karte, zlodej sa ho preto môže ľahko naučiť.
Preto je dôležité ihneď po zistení krádeže karty zavolať na zákaznícku linku banky alebo kartovej spoločnosti a dať túto kartu zablokovať. Pred zneužitím karty sa možno chrániť aj poistením proti zneužitiu. Pri niektorých kartách je toto poistenie automaticky zahrnuté v poplatku za používanie karty, pri iných sa dá doplatiť. Majiteľ karty sa potom nemusí báť, že príde o peniaze, ak včas nestihne krádež karty nahlásiť. Poisťovňa by mu mala preplatiť ukradnuté peniaze, ktoré zlodeji vybrali 24 hodín pred nahlásením krádeže.
Zlodej však nepotrebuje priamo kreditnú kartu. Stačia mu údaje z hornej strany karty a číslo, ktoré je uvedené v prúžku na podpis. Ak si niekto opíše alebo odfotí tieto údaje, môže ich využiť pri platení na internete. Kreditnú kartu by si mal preto každý strážiť a nedávať ju hocikomu si prezrieť. Kto nevyužíva svoju kartu na platenie na internete, mal by si vo svojej banke dať zablokovať túto službu.
V najhoršom prípade môže pomôcť aj SMS notifikácia. Pomocou nej majiteľ karty hneď vie, že jeho kartu práve niekto použil. Môže ju tak dať zablokovať skôr, ako ju použije znova.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:51