StoryEditor

Investičné tipy podľa vzťahu k riziku

01.01.2006, 23:00

Investor, ktorý nedokáže akceptovať žiadne riziko
Banky a správcovské spoločností odporúčajú tieto tipy:
* Termínovaný vklad v banke
* Korunový peňažný fond
* Korunový štátny dlhopis s premenlivým (variabilným) kupónom
* Zaistená investícia

Investor, akceptujúci mierne riziko (+/-- 10 percent)
Spravidla sa odporúča obdobie investovania na tri až päť rokov. Investor si môže vybrať niektorú z týchto možností:
* Dlhopisový (najmä korunový) fond
* Štruktúrovaný produkt s garantovaným úrokom
* Zmiešaný fond s prevahou konzervatívneho portfólia (dlhopisy, akcie s overenou výplatou dividend)
Slovenská sporiteľňa
V konzervatívnej časti portfólia (80 až 90 percent objemu investície) odporúča korunové peňažné a dlhopisové fondy s krátkou splatnosťou (napríklad jednoročné alebo dvojročné dlhopisy), štruktúrované produkty (maximálne 10 percent celkových zdrojov). Pre vyšší potenciálny rast odporúča investovať 10 až 20 percent zdrojov do akciových fondov s regionálnym zameraním, predovšetkým na Európu, Japonsko, Áziu a strednú a východnú Európu.
Očakávaný výnos: 3,5 až 7,6 percenta ročne pri investičnom horizonte 3 až 5 rokov.
ČSOB
Portfólio môže obsahovať do 20 percent akcií, pričom pri dodržaní miernej úrovne rizika by bolo vhodné investovať najmä do široko diverzifikovaného globálneho fondu a v malej miere (do 5 percent portfólia) do fondov zameraných na "emerging markets". Alternatívou môže byť je aj investovanie časti portfólia do zaisteného fondu. Investičný horizont: minimálne 4 až 5 rokov.
Across Investment Services
Vyvážené portfólio -- korunové dlhopisové fondy, aj dlhopisy rozvíjajúcich sa krajín (s prevahou korunových), časť portfólia odporúča investovať do akcií rozvinutých krajín s miernou prevahou japonských akcií. Malú časť portfólia investovať aj do akcií spoločností z rozvíjajúcich sa trhov.
Predpokladaný výnos: --10 až +20 percent ročne pri investičnom horizonte 3 až 5 rokov.
Niektoré ďalšie tipy:
Istrobanka
odporúča napríklad 5- až 10-ročné hypotekárne záložné listy pri výnose 3,5 až 3,6 percenta ročne, vyznačujú sa však nízkou likviditou. Ďalšou možnosťou môže byť investičné životné poistenie.
HVB Bank považuje za zaujímavú alternatívu aj investíciu do dlhopisov Turecka alebo dlhopisové fondy zamerané na krajiny strednej Európy s výnosom do 10 percent.
Dexia banka odporúča napríklad investíciu do cenných papierov krajín s nižším ako investičným ratingom alebo do podnikových dlhopisov eurozóny, ktoré prinášajú vyšší výnos v porovnaní s ostatnými cennými papiermi.

Investor, ktorý akceptuje vyššie riziko
Investícia na päť a viac rokov:
* Zmiešaný fond s prevahou akciovej zložky
* Akciový fond
* Individuálne portfólio cenných papierov. Podmienkou na jeho vytvorenie je však vyšší objem peňazí, zhruba 500-tisíc korún a viac.
Niektoré tipy
HVB Bank
odporúča akciové fondy -- európske, východoeurópske a Latinskej Ameriky. Predpokladaný výnos v tomto roku je 25 až 60 percent. Z konkrétnych titulov odporúča napríklad akcie tureckej banky.
Across Investment Services odporúča akcie rozvinutých aj rozvíjajúcich sa trhov s dôrazom na Japonsko, juhovýchodnú Áziu, Pacifik a Latinskú Ameriku. Predpokladaný výnos --20 až +35 percent.
V odporúčaniach spoločností sa objavili aj tieto možnosti investovania:
* Priamy nákup akciového titulu
* Priama investícia do FX nástrojov alebo derivátov
* Špekulácie na komoditných burzách

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:54