StoryEditor

Sporiť možno aj vo fondoch

01.01.2007, 23:00

Sporiť nemusíme len na vkladných knižkách, ale aj v podielových fondoch. Hoci väčšina ľudí investuje do podielových fondov jednorazovo vyššiu sumu, správcovské spoločnosti ponúkajú aj pravidelné sporenie. Sporiteľom stačí väčšinou mesačne vložiť do fondu 500 korún.
"Výhodou takéhoto investovania je takzvaná diverzifikácia v čase, ktorou sa priemerujú predajné ceny podielov. Vďaka tomu sa investor vyhne nesprávnemu načasovaniu investície," hovorí manažér podpory predaja Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Daniel Nahalka. Vo väčšine správcovských spoločností sa pri investovaní platia vstupné poplatky rovnako ako pri klasickom investovaní do podielových fondov. Niektoré spoločnosti však sporenie zvýhodňujú oslobodením od týchto poplatkov.
Každý, kto si chce pravidelne sporiť v podielovom fonde, si môže vybrať z ktoréhokoľvek fondu, ktoré ponúkajú správcovské spoločnosti. Niektoré spoločnosti ponúkajú aj aktívne riadené fondy alebo balíky fondov. Ak sa do nich niekto rozhodne investovať, mal by získať vyšší výnos, ktorý však nesprevádza vyššie riziko.
Správcovské spoločnosti ponúkajú aj možnosť využiť pravidelné sporenie v podielových fondoch na zabezpečenie na dôchodok. V takom prípade má klient právo na získanie daňovej úľavy. Ročne si môže z daňového základu odrátať príspevky na sporenie na dôchodok do výšky 12-tisíc korún. Na daniach tak môže ušetriť až 2 280 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 04:59