StoryEditor

Po zvýšení sadzieb zo strany NBS už zdraželi aj kontokorenty

28.07.2006, 00:00

Zvýšenie základnej úrokovej sadzby Národnou bankou Slovenska od začiatku tohto roka postupne z 3,0 na 4,5 percenta sa z pôžičiek najradikálnejšie prejavilo pri hypotékach alebo spotrebných úveroch založených nehnuteľnosťou. Výrazný rast sadzieb na medzibankovom trhu finančné inštitúcie začínajú premietať už aj do krátkodobejších úverov so štandardne vyšším úročením. Drahšie si klienti väčšiny bánk požičiavajú aj prostredníctvom povoleného debetu na bežnom účte, inými slovami tzv. kontokorentného úveru. Nie všetky banky však zareagovali rovnako.
Úročenie kontokorentných úverov v ČSOB, Dexia banke Slovensko a HVB Bank Slovakia zostalo od konca minulého roku aj napriek vývoju na medzibankovom trhu bez zmeny. "V súčasnosti sa však úprava sadzieb už javí ako nevyhnutná," hovorí produktová manažérka pre spotrebné a kontokorentné úvery ČSOB Eva Zemanová. Banka podľa nej k zdraženiu úveru pristúpi v dohľadnom čase. O aké percento nárastu pôjde, nešpecifikovala.
Dexia banka Slovensko však aj naďalej odoláva. "Ani v najbližšom období neplánujeme zvyšovať úročenie povoleného prečerpania na účte," informuje Michal Fúrik, junior manažér pre externú komunikáciu Dexia banky Slovensko.
O pol percenta nahor upravovali sadzby povolených debetov za posledného pol roka Ľudová banka, Istrobanka a Tatra banka. Slovenská sporiteľňa úročenie zvýšila o 0,4 percenta. Od 1. augusta však pripravuje ďalšiu úpravu. VÚB banka od konca minulého roka zvýšila pri nezabezpečenom kontokorente pre fyzické osoby úročenie zo 14,5 na 16,9 percenta ročne. Pri zabezpečenom sadzbu znížila z 13,5 na 9,9 percenta. Drahší o celé percento je kontokorent v UniBanke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:39