StoryEditor

Peniaze na účte veľa nezarobia

19.03.2007, 23:00

Kreditné karty šetria peniaze predovšetkým tým, že pri platení neplatíte žiadne účtovné položky. Ľudia, ktorí karty často využívajú, tak môžu za rok ušetriť aj niekoľko tisíc korún.
Pri platení debetnou kartou si väčšina bánk účtuje takzvané účtovné položky. Hoci tvrdia, že platba kartou je zadarmo, nie je to väčšinou tak. Účtovná položka pri platbe kartou je väčšinou okolo troch korún. To znamená, že ak niekto použije svoju kartu každý deň jedenkrát, mesačne zaplatí za jej používanie 93 korún. Za rok tak len na kartu minie 1 095 korún. Kto používa kartu ešte častejšie, ten zaplatí, samozrejme, viac.
Za používanie kreditnej karty sa platí len mesačný alebo ročný poplatok. Pri štandardných kartách vyjde na 700 korún ročne. Ďalšie poplatky sa platia, len ak niekto použije svoju kreditnú kartu na výber hotovosti z bankomatu.
Kreditnú kartu sa však neoplatí využívať len preto, že niekto chce, aby sa mu peniaze úročili na bežnom účte a on si zadarmo požičiaval. Keďže úroky na bežných účtoch sa pohybujú okolo 0,3 percenta, klient na nich prakticky nič nezarobí. Ak napríklad niekto bude mať na účte 30-tisíc korún, za mesiac zarobí na úrokoch 7,40 Sk. Rovnako sa neoplatí dať tieto peniaze ani na termínovaný účet s mesačnou viazanosťou. Aj na nich sa úroky pohybujú okolo troch desatín percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:51