StoryEditor

Vyberte si nový domov

10.05.2007, 00:00

Ceny bytov neustále rastú. Je totiž veľa kupujúcich a málo predávajúcich. To automaticky ťahá ceny bytov nahor.
"Chceli sme si kúpiť byt niekde v blízkosti Bratislavy. Už pred samotným rozhodnutím sme pár mesiacov sledovali, aká je kde ponuka. Od decembra do apríla vzrástli ceny trojizbových bytov skoro o 100-tisíc korún," vraví 32-ročný Tomáš. Záujem o byty sa zväčšuje aj po zavedení štátnej podpory na hypotéky pre mladých. Tí síce ušetria na úrokoch, ale vďaka rastúcim cenám nehnuteľností zaplatia za byt napokon viac, ako keby si ho kúpili ešte v decembri pred zavedením štátnych dotácií.

Veľké rozdiely
Ceny bytov budú pravdepodobne rásť dovtedy, kým sa nevyrovná ponuka dopytu. Realitní odborníci tvrdia, že len v Bratislave pritom chýba približne 50-tisíc bytov. Na celom Slovensku sa ich ročne postaví asi 14-tisíc. Ak by sa stavalo rovnakým tempom ako v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, pravdepodobne by veľmi skoro ponuka bytov bola oveľa vyššia ako dopyt po nich. Ročne sa vtedy postavilo okolo 40-tisíc bytov. Najviac ich bolo skolaudovaných v roku 1980. Počet bytov sa vtedy zvýšil o 48 215.
Ceny bytov rastú predovšetkým tam, kde ich je najväčší nedostatok. A to je práve v Bratislave a v jej okolí, ako aj v blízkosti novovznikajúcich priemyselných parkov a podobne. Naopak, najnižšie ceny sú v lokalitách s najvyššou nezamestnanosťou. Kým v Bratislave sa cena trojizbových bytov zvyčajne pohybuje od 2,5 do 3,8 milióna korún, v Rimavskej Sobote sme na internete našli na predaj jediný trojizbový byt, ktorý majiteľ ponúka za 460-tisíc korún.

Treba obísť banky
Rovnako ako porovnávať ponuky na predaj bytov sa oplatí porovnávať aj ponuky bánk. Výberom správnej hypotéky možno ušetriť desaťtisíce až státisíce korún na splátkach. V žiadnom prípade sa neoplatí navštíviť len banku, v ktorej máme vedený bežný účet a spoliehať sa na to, že ako dlhodobému klientovi nám práve ona musí ponúknuť ten najnižší možný úrok.
Jakub pri výbere banky, v ktorej si zoberie hypotéku, obišiel všetkým deväť bánk, ktoré ich ponúkajú. V dvoch mu odmietli dať úver, ponuka najvýhodnejšej a najmenej výhodnej sadzby sa líšila o šesť desatín percenta. Keďže si vybral banku, v ktorej dostal najnižší úrok, ušetrí za 30 rokov na splátkach asi 340-tisíc korún za predpokladu, že sa výška úrokov nezmení.
Väčšinou vyjde lacnejšie, ak si záujemca o byt nekúpi byt priamo v centre, ale presťahuje sa do okrajovej štvrti alebo dokonca do blízkej dediny či mesta. Napríklad v Malackách, ktoré sú asi 25 kilometrov vzdialené od Bratislavy, vyjdú trojizbové byty takmer o milión lacnejšie ako v Bratislave. V takom prípade však treba rátať aj s nákladmi na dopravu či s tým, či bude mať kto dieťa vodiť do školy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:33