StoryEditor

Rýchle pôžičky sú najdrahšie

27.03.2007, 00:00

Potrebujete si rýchlo požičať peniaze? Ak podľahnete v takej situácii reklame a obrátite sa na niektorú zo spoločností, ktoré ponúkajú rýchle pôžičky, pripravte sa na ročné úroky, ktoré prevyšujú sto percent.
"Ak si požičiate 15-tisíc korún a budete ich splácať 28 týždňov, tak vaša týždenná splátka bude 855 korún. Spolu zaplatíte 23 940 korún," povedala nám pani, ktorá pracuje pre spoločnosť Provident financial, keď sme sa u nej informovali na možnosť poskytnutia pôžičky. To znamená, že za sedem mesiacov by sme úver preplatili o 60 percent, čo predstavuje ročný úrok 110 percent. Ak by za takýto úrok banky ponúkali hypotéky, za jeden milión korún by sme platili mesačnú splátku 93-tisíc korún celých 20 rokov. Spolu by sme tak banke za požičaný milión zaplatili 22,3 milióna korún.
Podobné úroky ponúkajú aj ostatné spoločnosti, ktoré sa zaoberajú poskytovaním rýchlych pôžičiek. V spoločnosti Pohotovosť zaplatíte za 16-tisíc korún, ktoré budete splácať jeden rok, 31 440 korún. Klient tak spláca pôžičku pri ročnom úroku 96,5 percenta. Ešte vyšší úrok vyjde v prípade, že niekto chce pôžičku splácať kratšie. Pri šesťmesačnej splatnosti zaplatí klient za požičaných 16-tisíc korún 24 600 korún. Ročný úrok v tomto prípade predstavuje 107,5 percenta.
Väčšina úverových spoločností nemá na svojich internetových stránkach uverejnené úroky ani výšku splátky, ktorú klienti budú platiť. Nedozvedia sa ju dokonca ani na infolinke jednotlivých firiem. Po zavolaní na infolinku si pracovník len zapíše telefónne číslo záujemcu o pôžičku a do dvoch dní sa mu potom ozve sprostredkovateľ pôžičky. Keď sme sa pri zisťovaní údajov tvárili ako potenciálni záujemcovia o pôžičky, až keď nám zavolali títo sprostredkovatelia, dozvedeli sme sa, koľko budeme platiť.
Títo sprostredkovatelia nielen zabezpečia vybavenie úveru, ale klientom aj prinesú peniaze a potom si chodia po splátky. Vo väčšine spoločností sa platia týždenné splátky. Niektoré firmy však umožňujú platiť splátky mesačne trvalým príkazom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 16:04