StoryEditor

Banka alebo poisťovňa?

05.02.2007, 23:00

Produkty pre deti ponúkajú nielen banky, ale aj poisťovne. V oboch prípadoch môžu rodičia deťom sporiť peniaze do dospelosti.
Poisťovne ponúkajú deťom venové poistenie a štipendijné poistenie. Z venového poistenia vyplácajú plnenie v prípade svadby poisteného alebo dožitia sa určitého veku. Štipendijné poistenie je určené na zabezpečenie peňazí na štúdium detí. Počas strednej alebo vysokej školy dostáva dieťa pravidelné mesačné štipendium. Nie je pritom dôležité, či sa dieťa na školu naozaj dostane alebo nie. Aj v prípade, že by išlo hneď po maturite pracovať, má nárok na štipendium.
Sporenie v bankách zaručuje deťom vyššie zhodnotenie peňazí. Aj keď poisťovňa zhodnocuje peniaze často vyšším úrokom ako banka, v skutočnosti tu klient zarobí menej. Poisťovňa totiž nezhodnocuje všetky peniaze, ale za časť peňazí si kupuje poistnú ochranu.
Pred tým, než sa rodičia rozhodnú, či pre svoje dieťa založia poistenie alebo sporenie, musia zvážiť, či vyšší výnos v banke im vyváži poistnú ochranu, ktorú im poskytne poisťovňa. Ak sa totiž rodičom niečo stane, z banky dieťa dostane len peniaze, ktoré mu dovtedy nasporili. Ak však bude mať uzatvorené poistenie, poisťovne dieťaťu väčšinou ihneď vyplatia aspoň časť poistnej sumy, pričom preberú na seba povinnosť platiť poistenie. To znamená, že za dieťa nikto poistenie už nemusí platiť, napriek tomu zostanú zachované všetky jeho nároky z poistenia. Niektoré poisťovne dokonca v prípade smrti rodiča vyplácajú každý mesiac až do skončenia poistnej zmluvy sirotský dôchodok.
Nevýhodou poistenia je jeho nižšia variabilita v porovnaní so sporením v banke. Kým v banke je možné sporenie väčšinou prerušiť alebo znížiť mesačnú sumu, ktorú ukladáme, pri sporení je to ťažšie. Viaceré poisťovne však už ponúkajú aj túto možnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:31