StoryEditor

Práce ubúda aj v Česku

23.02.2009, 23:00
Autor:
zkzk

Firmy zažívajú horšie časy alebo sa na ne pripravujú. To platí nielen pre tie spoločnosti, ktoré pôsobia na Slovensku, ale aj v zahraničí. Podobná situácia je aj v Česku, kde pôsobí podľa oficiálnych údajov Ministerstva práce ČR okolo stotisíc ľudí. Ako hovorí Alica Domanická zo slovenského portálu práce Topjobs a českých portálov Jobs a Prace, počet pracovných ponúk klesol, týka sa to však aj ostatných operátorov na elektronickom trhu práce, ktorí zaznamenali pokles inzercie o 20 až 40 percent.

"Na druhej strane sa zvýšila aktivita uchádzačov o zamestnanie, kde zaznamenávame rekordný počet odpovedí na pracovné inzeráty. V porovnaní s ,predkrízovým` obdobím je nárast až stopercentný." Počet Čechov, ktorí odchádzali za prácou do zahraničia, nebol v porovnaní s počtom Slovákov veľký, a podľa Domanickej išlo väčšinou o mladých ľudí. Česi sa zo zahraničia začali vracať už pred prepuknutím krízy, kvôli v tom období silnej korune. "V Česku sa prepúšťanie najviac týkalo výrobných prevádzok a najvýraznejšie zasiahlo zamestnancov pracovných agentúr, z veľkej časti cudzincov. Počty zamestnancov znižujú aj poradenské spoločnosti, tým skôr, ak získavali zákazky od firiem priamo postihnutých krízou. Rozpočty, vrátane tých na ľudské zdroje, sa obmedzujú aj v marketingu, klesla aktivita v stavebníctve i u developerov. Celkom sa však drží dopyt v oblasti IT. Určite sa dá očakávať, že firmy nebudú voči zamestnancom také štedré ako predtým, možno počítať so stagnáciou platov či obmedzovaním benefitov."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:45