StoryEditor

Zľavy v taxislužbe si môžete zjednať

04.08.2009, 00:00
Autor:
zkzk

Ceny taxislužieb sú rozdielne v jednotlivých krajoch Slovenska. Bratislava, známa vysokými cenami služieb, je však pokiaľ ide o taxíky najlacnejšia. Najväčší počet taxikárov v hlavnom meste zastrešuje združenie Cech Taxi Bratislava. Ako spresňuje jeho šéf - Milan Velčický, ceny v porovnaní s minulým rokom sú porovnateľné. "Priestor na znižovanie cien v taxislužbách nie je, zároveň však nepredpokladám, že by do konca roka došlo k ich zvýšeniu," tvrdí Velčický.

Ktoré údaje musíte vedieť vopred:

  • sadzba pri pristavení vozidla taxi služby
  • sadzbu za 1 km v meste
  • sadzbu za 1 km pri telefonickej objednávke
  • sadzbu za 1 km mimo mesta
  • sadzbu za 1 km pri ceste do zahraničia
  • sadzbu za 1 minútu/hodinu čakania

Najlacnejšie neznamená najlepšie
Nevýhodou najlacnejších taxislužieb je to, že často nemajú k dispozícii voľné vozidlo, z tohto hľadiska sú najspoľahlivejšie taxislužby strednej cenovej kategórie. Zároveň Velčický odporúča, aby sa zákazník nezameriaval len na jazdné za jeden kilometer, ale na celkovú sumu, ktorú zaplatí. "Cena taxislužby sa totiž skladá zo základnej sadzby a z ceny za odjazdené kilometre, ale aj zo sadzby za čakanie. Musíte teda platiť aj za čas, ktorý strávite na križovatkách alebo v zápchach, keďže taxameter beží počas celej služby pre zákazníka. Individuálne zľavy si možno dohodnúť s taxikárom pri dlhších jazdách."

Všímajte si detaily
Každý taxík musí byť trvale vybavený osvetleným nápisom TAXI. Registračné číslo, názov spoločnosti a cenník vrátane základnej sadzby, sadzby za kilometer a čakacej lehoty za minútu, musia byť uvedené na predných dverách vozidla. Ceny musia zodpovedať cenám, uvedeným na taxametri vnútri taxíka.

Zákazníkom sa odporúča objednať si taxi prostredníctvom kancelárií nonstop dispečingu, kde sú k dispozícii vopred aj ceny za prepravu. Na konci jazdy musí vodič vystaviť riadne a kompletne vyplnenú účtenku za platbu. Ak nie ste spokojní s jeho službami, máte právo na reklamáciu. S podnetom sa môžete obrátiť na príslušný inšpektorát SOI, prípadne písomne u prevádzkovateľa a zároveň sa môžete obrátiť so sťažnosťou na Cech taxikárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:41