StoryEditor

Vaše úspory znehodnotí inflácia

26.06.2007, 00:00

Jedným z najväčších nepriateľov sporenia je inflácia. Všetko sa každý rok zdražuje, a tak za rovnakú sumu peňazí dostaneme menej tovarov či služieb.
Infláciu nevykompenzujú ani úroky v bankách. Tie boli v posledných rokoch nižšie ako inflácia. Hoci množstvo peňazí na vkladných knižkách a termínovaných účtoch sa vďaka úrokom zväčšovalo, reálne si ani s úrokmi nemôžeme za svoje peniaze kúpiť to, čo pred rokom. Aby sme si tento rok kúpili rovnaké množstvo tovarov a služieb ako vlani za tisíc korún, potrebovali by sme o 45 korún viac. Úroky na termínovaných vkladoch sa však pohybujú len okolo troch percent. To znamená, že z ušetrenej tisícky by sme na úrokoch dostali 30 korún.
Inflácia zároveň aj predlžuje čas sporenia. Ak napríklad chceme kúpiť byt, ktorý dnes stojí dva milióny korún a budeme naň šetriť desať rokov, pričom každý rok sa cena bytu zvýši o päť percent, znamená to, že namiesto dvoch miliónov budeme potrebovať 3,1 milióna korún. Ak si budeme sporiť na termínovanom účte s ročným úrokom tri percentá, musíme si mesačne odkladať 22 200 korún. Ak by ste si namiesto sporenia kúpili byt ihneď za dva milióny a splácali ho desať rokov, mesačne by ste platili splátku vo výške 21 284 korún. To znamená, že človek, ktorý by si namiesto sporenia vybral úver, by mal byt hneď a ešte by aj ušetril.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:04