StoryEditor

Dlh na daniach zaplatíte aj s úrokami

09.02.2009, 23:00
Autor:
zkzk

Daňový nedoplatok je vlastne dlžná suma dane po lehote splatnosti. Daňová správa celkovo eviduje ku koncu minulého roka daňové nedoplatky vo výške 2 290 546,37 eura (69 005 miliónov korún) u 159 000 daňových dlžníkov. Najvyššie nedoplatky sú na dani z pridanej hodnoty a dani z príjmov právnických osôb, čiže napríklad eseročiek či akcioviek. Podnikajúci živnostníci, čiže fyzické osoby, mali dlhy ku koncu roka vo výške 166168,76 eura (5 006 miliónov korún). "Najvyššie daňové nedoplatky sú evidované pri spoločnostiach s ručením obmedzeným, druhé v poradí sú fyzické osoby nezapísané v obchodnom registri a nasledujú akciové spoločnosti," tvrdí Miroslav Dobák z Daňového riaditeľstva v Banskej Bystrici.

V zozname daňových dlžníkov sa môžete ocitnúť aj vy, ak ste mali k 31. decembru minulého roka daňový nedoplatok, ktorého výška nepresiahla u fyzickej osoby 16 596,96 eura (500-tisíc korún) a u právnickej osoby 165 969,59 eura (5 miliónov korún). K neúmyselnému nezaplateniu daní dochádza zvyčajne z dôvodu nedostatku financií, zlej platobnej disciplíny vo vzájomných obchodných vzťahoch či pri zlyhaní podnikateľských úverov. Daňový úrad vymáha všetky nedoplatky, bez ohľadu na ich výšku. Prioritu pri vymáhaní majú novovzniknuté a najvyššie daňové nedoplatky, pri ktorých je najvyššia pravdepodobnosť, že budú vymožené. Daňový nedoplatok sa vymáha okamžite po jeho vzniku a po odstúpení z vymeriavacieho oddelenia na exekučné oddelenie. Spôsob daňovej exekúcie si správca zvolí sám podľa vlastného uváženia a exekúciou majetku dlžníka. Konečným riešením je buď úhrada daňového nedoplatku, alebo pokračovanie v exekúcii. Podľa zákona o správe daní a poplatkov môže správca dane na žiadosť odpustiť alebo povoliť úľavu na sankcii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:36