StoryEditor

Urobiť obchod na vlastnú päsť je riziko

15.12.2008, 23:00
Autor:
zkzk

Šanca, že človek urobí chybu pri predaji či kúpe nehnuteľnosti, je podľa Juraja Baloga, konateľa spoločnosti Dupos Realitná v Trnave, pri všetkých úkonoch pomerne vysoká. "Ľudia prevádzajú nehnuteľnosti vo väčšine prípadov dva-, trikrát za život, priemerná realitná kancelária sprostredkúva mesačne 5 -- 10 obchodných prípadov. Má teda najväčšiu výhodu pri odhaľovaní podvodníkov práve vo svojich skúsenostiach, vedomostiach a dostatočných znalostiach o miestnom trhu.
Provízia alebo strata
Bežná provízia realitných kancelárií pri sprostredkovaní kúpy alebo predaja nehnuteľnosti je 3 -- 5 percent z kúpnej ceny, čo v prepočte možnosti straty hodnôt oveľa vyšších je zanedbateľná položka." Každá seriózna kancelária sa podľa jeho vyjadrení vyznačuje určitými znakmi, a to je transparentnosť vo vzťahu ku klientovi, pôsobenie na trhu nehnuteľností určitý čas, referencie, rozsah služieb a individuálny prístup ku klientovi. "Moja osobná skúsenosť hovorí, že čím otvorenejší a úprimnejší sme vo vzťahu ku klientovi, tým viac nám klienti dôverujú. Preto oboznamujeme klienta s takou situáciou, aká je. Napríklad, keď klientovi povieme, že cena jeho nehnuteľnosti je reálne na trhu v takej a takej výške, čo nemusí zodpovedať predstavám klienta, často povedia, že vyskúšajú inú kanceláriu. Neraz sa stane, že za mesiac znova sedí v našej kancelárii s informáciou, že iné kancelárie mu síce povedali, že určite predajú jeho nehnuteľnosť za vyššiu sumu, ale nedokázali daný obchod uzavrieť, a požiada nás o využitie služieb našej realitnej kancelárie. V tom vidím cestu, ako zaručiť dôveryhodnosť klienta v kanceláriu, otvorenosťou a úprimnosťou."
Podvodníci sa vyhýbajú realitkám
Hoci podľa Baloga nikde neexistuje napísaný návod, "ako odhaliť realitného podvodník", z vlastnej praxe potvrdzuje, že samotní podvodníci neradi uzatvárajú obchod, v ktorom druhú stranu zastupuje realitná kancelária, keďže sa tým zvyšuje riziko ich odhalenia. "Treba si uvedomiť, že na vyspelom realitnom trhu realitné kancelárie nezastupujú len predávajúcich, ako je to bežnejšie u nás, ale aj kupujúcich, práve z dôvodu, že realitná kancelária má skúsenosti, znalosti miestnych pomerov, kontakty s úradmi a hlavne má dostatok času dôkladne sa venovať prevereniu skutočností uvádzaných "podvodníkom".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:53