StoryEditor

Ceny bytov v Bratislave by mali zaznamenať dvojciferný rast

14.01.2008, 23:00

Jednou z možností, ako zhodnotiť svoje peniaze, je investovať ich do nehnuteľností. Najmä na Slovensku sa cena pozemkov, bytov a domov za posledných niekoľko rokov výrazne zvýšila a podľa odborníkov budú ceny rásť aj v tomto roku. Nehnuteľnosti sú jednou z najvyhľadávanejších investičných príležitostí. Dôvodom je aj ich výnosnosť. Európske realitné fondy boli dokonca výnosnejšie ako akcie či dlhopisy. "Naša spoločnosť predpokladá dvojciferný rast cien nehnuteľností v Bratislave na najbližšie dva roky, z tohto hľadiska je to dobrá krátkodobá investícia. Nehnuteľnosti sú však známe veľkými výkyvmi cien," uviedol riaditeľ spoločnosti Symsite research Vladimír Dohnal.
Problémom pri investovaní do nehnuteľností však môže byť vstupný kapitál. Investor by mal mať dostatok prostriedkov, ktoré chce zhodnotiť kúpou nehnuteľnosti. Jednou z možností je síce hypotekárny úver alebo stavebné sporenie, tu si však treba spočítať, či bude zhodnotenie nadobudnutého majetku dostatočné na pokrytie všetkých nákladov súvisiacich s hypotékou.
Investovať do nehnuteľností pritom neznamená iba kúpu bytu či stavebného pozemku. Populárne je aj investovanie do nebytových priestorov, ktoré sa dajú vhodným spôsobom prenajať a získavať tak peniaze na pokrytie prevádzkových nákladov. Zároveň sa zhodnocujú peniaze vložené do nehnuteľnosti, ktorej cena časom rastie.
Výhodou investovania do obchodných priestorov môže byť ich vzácnosť. Tie lukratívne sa totiž nachádzajú väčšinou na prízemí polyfunkčných budov a navyše majú výklad na rušných miestach. Ďalšou výhodou je fakt, že ak sa nedarí bytovým priestorom, teda keď ponuka prevyšuje dopyt, po obchodných priestoroch býva dopyt zvyčajne vyšší. Ak teda investor vlastní bytové aj nebytové priestory, má ideálnu šancu diverzifikovať riziko prípadnej straty. Obchodné priestory navyše ponúkajú v porovnaní s bytovými vyšší výnos pri rovnakej kúpnej cene za štvorcový meter. V prospech nebytových priestorov hovorí aj stabilita nájomníkov. Ak totiž investor prenajme byt, môže sa stať, že nájomcovia si to po určitom, niekedy krátkom čase rozmyslia a odídu, či už do iného prenájmu, alebo riešia svoju bytovú otázku kúpou vlastného bývania. Oproti tomu v prípade obchodu je väčšia pravdepodobnosť, že ak už má podnájomník vybudovanú svoju prevádzku a stabilný okruh zákazníkov, nebude chcieť lokalitu zmeniť.
Každá investícia má však aj svoje nevýhody. A rovnako je to aj v prípade nehnuteľností určených na podnikanie. Nebytových priestorov býva k dispozícii väčšinou menej ako bytov a ak aj sú voľné, často to bývajú veľké plochy, o ktoré nemajú malí podnikatelia záujem. Navyše ceny nebytových priestorov môžu byť vyššie ako ceny bytov.
Väčšie rozdiely sú však napríklad v porovnaní s podielovými fondmi. Je to predovšetkým dostupnosť peňazí. Ak bude investor potrebovať nehnuteľnosť predať, spravidla sa mu to nepodarí za pár dní, a tiež platí, že čím rýchlejšie to chce predať, o to nižšiu cenu za to môže dostať, pretože kupujúci jeho situáciu môže využiť vo svoj prospech. "Pri podielových fondoch má klient peniaze na svojom účte do niekoľkých dní a má záruku, že je to vždy za správne ohodnotenú cenu. Mnoho ľudí tiež predpokladá, že nehnuteľnosť je nízko riziková investícia, čo tiež nie je celkom pravda, pretože ceny nehnuteľností nemusia ísť stále iba hore. Ako konkrétny príklad môže slúžiť súčasná situácia v USA. Avšak pri veľkých sumách peňazí, rádovo desiatkach miliónov Sk, môže slúžiť kúpa vhodnej nehnuteľnosti ako nástroj na rozloženie rizika," uvádza Miroslav Ovčarik z Pioneer Investments.

Možnosti investovania do nehnuteľností:
-- byty, domy, záhrady
-- stavebné pozemky na bytovú výstavbu
-- stavebné pozemky na administratívnu a polyfunkčnú výstavbu
-- pozemky pre priemyselné a logistické centrá
-- administratívne budovy, hotely, kaštiele, prevádzkové objekty a areály
-- obchodno-komerčné centrá

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 07:28