StoryEditor

HN poradňa: Ako výhodne vymeniť libry za eurá?

25.01.2010, 23:00

Rozmýšľate o výbere vhodného produktu a služieb bánk či poisťovní? Zvažujete mieru rizika i výnosnosť investície? Opýtajte sa našich odborníkov a tí vám poradia! Na vkladové produkty, poistky, úvery a pôžičky bánk, poisťovní, stavebných sporiteľní a správcovských spoločností, alebo na investovanie na kapitálovom, peňažnom a devízovom trhu. Každý týždeň prinesieme riešenie konkrétnych vašich problémov z HN Poradne.

Otázka:
Vlani v septembri som sa vrátil z Veľkej Británie s ušetrenými peniazmi v národnej mene. Kríza v krajine pokračuje, čo sa odráža aj na kurze EUR/GBP. Je výhodné zmeniť libry za eurá teraz alebo mám s výmenou ešte počkať?

Odpoveď:
Neviem, o aký objem peňazí ide, takže zhrniem niekoľko faktov. Základom je aspoň trochu sledovať pohyb výmenného kurzu EUR/GBP v čase. Ideálne aj v podobe grafu, napr. na Yahoo/Finance/Currency Converter (http://finance.yahoo.com/currency-converter ). Keďže máte GBP a chcete eurá, najideálnejší čas bol, keď bola silná libra na prelome júna/júla 2009. Ak bude kríza vo Veľkej Británii pretrvávať a libra sa oslabí, t. j. priblíži sa k euru v pomere 1:1, tak strácate. Za jednu libru dostanete menej eur. Silná úroveň je 0,94, tzv. Resistance. A ak by kurz túto hranicu prelomil, je zle. Kurz pravdepodobne vybehne až k 0,98, čo sa môže stať aj v noci, pretože na devízových trhoch sa obchoduje nepretržite, čiže nestihnete zareagovať.

Vždy je lepší "vrabec v hrsti" ako holub na streche, a preto netreba riskovať. Ideálny stav by nastal, keby sa kurz blížil k úrovni 0,88, kde je silná úroveň "support". A tu by som určite menil peniaze, nečakal by som na jej prelomenie, lebo taká situácia by musela byť podporená veľkým optimizmom z ekonomiky Veľkej Británie, čo je momentálne nereálne. Na záver pár praktických vecí. Od objemov približne 20-tisíc až 35-tisíc eur (závisí od banky) vedia banky prostredníctvom dílingových oddelení poskytnúť individuálne výmenné kurzy. Stačí bezplatne podpísať Zmluvu o menových a swapových operáciách. Ak máte peniaze na účte a sú minimálne v uvedenom objeme, určite sa informujte o týchto možnostiach. Ak máte libry v hotovosti, tak pri väčšom objeme ponúknu vybrané zmenárne výhodnejší výmenný kurz.

Martin Orlíček, partner poradenskej spoločnosti Closer Consulting

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:43