StoryEditor

Otázky a odpovede k II. pilieru

01.10.2004, 00:00

Budem platiť viac ako doteraz, ak sa rozhodnem pre vstup do II. piliera?
-- Nie, nebudete platiť viac ako doteraz. Na dôchodkové zabezpečenie (t. j. dôchodkové poistenie -- priebežný pilier a dôchodkové sporenie -- kapitalizačný pilier), budete vy a váš zamestnávateľ odvádzať do Sociálnej poisťovne 18 percent z vymeriavacieho základu, presne toľko, ako budú odvádzať tí, čo sa kapitalizačného piliera dôchodkovej reformy nezúčastnia. Polovicu z tejto sumy (t. j. deväť percent z vášho vymeriavacieho základu) odvedie Sociálna poisťovňa dôchodkovej správcovskej spoločnosti, s ktorou ste podpísali zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení.

Ako zistím, koľko mám nasporené?
-- To, koľko máte nasporené, zistíte prenásobením aktuálnej hodnoty dôchodkovej jednotky vášho fondu počtom vašich dôchodkových jednotiek. Počet dôchodkových jednotiek vedie vaša dôchodková správcovská spoločnosť na vašom osobnom dôchodkovom účte. A jeho stav pravidelne aktualizuje. Aktuálne informácie o počte podielov na účte získate bezplatne na internetovej stránke dôchodkovej správcovskej spoločnosti.
Hodnotu dôchodkovej jednotky je dôchodková správcovská spoločnosť povinná vypočítať každý pracovný deň a oznámiť ju verejnosti prostredníctvom svojej internetovej stránky a aspoň raz týždenne aj prostredníctvom periodickej tlače s celoštátnou pôsobnosťou.

Je možné zmeniť dôchodkovú správcovskú spoločnosť?
-- Áno, je to možné, a to kedykoľvek počas sporenia. Pokiaľ prestúpite do inej dôchodkovej správcovskej spoločnosti až po roku od uzatvorenia zmluvy s vašou terajšou DSS, je prestup dokonca bezplatný. Pri prestupoch do inej DSS v lehote kratšej ako rok od uzatvorenia zmluvy s vašou aktuálnou DSS, je vaša DSS oprávnená účtovať si poplatok za prestup.

Kto kontroluje investovanie v penzijnom fonde?
-- Kontrola investovania vo fonde je jednou z úloh depozitára, ktorým je banka. Pokyny dôchodkovej správcovskej spoločnosti vykoná depozitár len vtedy, ak nie sú v rozpore so zákonom, iným všeobecne záväzným právnym predpisom alebo štatútom dôchodkového fondu. V prípade, že depozitár pri svojej činnosti zistí, že dôchodková správcovská spoločnosť porušila zákon, predpisy, štatút alebo prekročila limity, stanovené zákonom pre jednotlivé investičné nástroje v jednotlivých fondoch, informuje o tom bezodkladne Úrad pre finančný trh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:09